Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

24. 01. 2017. 07:59 >> 07:35
2

ŠUICA POZIVA

EU da ne zanemaruje Balkan

Evroatlantske integracije moraju ostati prioritet crnogorske vanjske politike, poručila je poslanik u Evropskom parlamentu, Dubravka Šuica.

Ona ističe da je Crna Gora najuspješnija zemlja kandidat, te da narednih nekoliko mjeseci mora iskoristiti za produbljavanje i ubrzavanje svojih ekonomskih i političkih reformi, prije svega na području vladavine prava.

Šuica je članica Odbora za vanjske poslove, koji će 30. januara raspravljati o prijedlogu rezolucije o Crnoj Gori. Tekst rezolucije je sačinio izvjestilac za našu zemlju Čarls Tanok, a u tom dokumentu se, između ostalog, navodi da su primjetni pokušaji Rusije da utiče na razvoj događaja u našoj zemlji. Komentarišući ovu stavku iz Tanokove rezolucije, ona je kazala da je dobro što će Crna Gora postati članica NATO-a, ali da je moguće da će i nakon toga Rusija nastaviti sa svojom propagandom.

Šuica podsjeća da su globalni igrači - posebno Rusija - više nego zainteresovani za proširivanje svoje sfere uticaja. Zbog toga, kako poručuje, EU neće moći da priušti zanemarivanje Zapadnog Balkana.

"Smatram da evroatlantske integracije moraju ostati prioritet crnogorske vanjske politike. Vidi se da je Crna Gora postigla određeni napredak u pregovorima. Međutim, ostaje još mnogo posla, posebice što se tiče iskorjenjivanja korupcije. Potrebni su još veći napori u borbi protiv organiziranog kriminala. No, pozitivno je što se Crna Gora ocjenjuje kao najuspješnija zemlja kandidatkinja. Idućih nekoliko mjeseci Crna Gora mora iskoristiti za produbljavanje i ubrzavanje svojih kako ekonomskih tako i političkih reformi, prije svega na području vladavine prava. To je područje na kojem Brisel i Europski parlament želi da vlada u Podgorici pokaže poseban angažman, i, što je najvažnije, opipljive, mjerljive i konkretne rezultate", kazala je ona za Pobjedu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније