Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

13. 02. 2017. 13:50 >> 19:38
62

ODBOR PREDLOŽIO

Ukinuti imunitet Mandiću i Kneževiću

Administrativni odbor predložio je Skupštini, na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, da ukine imunitet poslanicima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Specijalni tužilac Milivoje Katnić zatražio je od Skupštine da ukine imunitet dvojici poslanika, jer ih tereti za stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja.

 

Odbor, koji čine  Ljuiđ Škrelja(DPS), Marta Šćepanović (DPS), Adrijan Vuksanović (HGI), Milorad Vuletić (DPS), Branko Čavor, Bogdan Fatić (DPS) i Ana Nikolić (DPS), odluku je donio jednoglasno.

Predsjednik Odbora, Ljuiđ Škrelja, kazao je da zahtjev za odobrenje za krivično gonjenje i određivanje pritvora protiv Mandića i Kneževića dostavljen Skupštini 10. februara.

Prema njegovim riječima, u zahtjevu se navodi da se Mandić i Knežević sumnjiče da su postali članovi kriminalne organizacije, koju su 16. oktobra osnovali Eduard Širokov i Vladimir Popov sa ciljem vršenja krivičnog djela terorizam i prihvatili da postupaju po nalozima organizatora kriminalne organizacije.

„Da organizuju protesne skupove koji će biti iskorišćeni za napad na Skupštinu od članova kriminalne organizacije za koje bi prethodno bilo obezbijeđeno oružje", naveo je Škrelja.

On je kazao da je, prema planu, unaprijed bilo dogovoreno da Mandić i Knežević organizuju protesni skup na dan parlamentarnh izbora u 21 sat i da, nakon političkih govora, u 23 sata sa članovima kriminalne organizacije, koji su prisustvovali mitingu, probiju kordon policije koji obezbjeđuje zgradu Skupštine i nasilno uđu u prostorije gdje bi proglasili izbornu pobjedu Demokratskog fronta, a nakon toga, prema kriminalnom planu, uhapsili tadašnjeg premijera Mila Đunakovića.

Škrelja je rekao da je planom bilo predviđeno da drugi članovi kriminalne organizacije preuzmu oružjem, koje je bilo dopremljeno u Podgoricu, i njim na protestima izazovu sukobe sa pripadnicima Uprave policije i nakon ulaska u Skupštine obezbijede da policije ne uđe i ne obezijedi red, već ih odbiju uz upotrebu oružja da uđu u parlament.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Marta Šćepanović ocijenila je da imunitet poslanika ne znači da oni mogu da rade protivzakonito, a da „kada za to treba da snose odgovornost se kriju iza imuniteta“.

„Poslanici umjesto da služe za primjer svim građanima Crne Gore i ponašaju se u skladu sa funkcijom na kojoj se nalaze, oni ne samo da ne pravdaju povjerenje građana koje su im ukazali predstvaljjući se kao visoko moralni i cijenjeni, već oni otvoreno zloupotrebljavaju tako dato povjerenje“, navela je Šćepanović.

Ona je upitala, kako od građana da se očekuje da poštuju zakon kada poslanici, koji smatraju da su u stanju da vode državu i njom upravljaju, ne poštoju zakone koji su sami donijeli.

Šćepanović je rekla da je zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva u potpunosti opravdan i na zakonu zasnovan. „U skladu sa zahtjevom glasaću za skudanje imuniteta ovim poslanicima“.

Poslanik DPS-a, Milorad Vuletić, rekao je da nije na njemu da ocjenjuje da li je zahtjev za krivično gonjenje i određivanje pritvora Mandiću i Kneževiću opravdan i zakonski zasnovan, već da je njegova obaveza da državnim i pravosudnim organima omoguće da rade svoj posao.

„Bez dileme podržavam rasvjetljevanje ovog pitanja na zakonom propisan i utvrđen način. Dakle, ja ću glasati za skidanje imuniteta kako bi tužilaštvu omogućili da započeti postupak dovede do kraja“, naveo je Vuletić.

Poslanica DPS-a, Ana Nikolić, rekla je da Skupština treba da doprinese radu pravosudnih organa. "Na taj način ću glasati za skidanje imuniteta i dati mogućnost da se na pravi način dođe do prave istine“, poručila je Nikolić.

Škrelja je kazao da poslanici ne sude već samo daju mogućnost stranke da u nepristrasnom pravosudnom sistemu dokažu svoju nevinost.

„Da pravda djeluje kod svakog podjednako, a ne da se neko krije iza imuniteta“, naveo je Škrelja, prenosi Mina.

Plenum Skupštine sada mora izglasati predlog da bi bilo moguće uhapsiti poslanike DF-a. Kako saznaje TVCG, Parlament će vanredno zasjedati u srijedu.

Mandić je za TVCG kazao da se trenutno nalazi u Beogradu i da se večeras vraća u Podgoricu. Dodao je da će se zvanično oglasiti na sjutrašnjoj pres-konferenciji.

Tatjana Perović, TVCG

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари62

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније