Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me ]

15. 02. 2017. 11:30 >> 08:39
74

SKUPŠTINA JEDNOGLASNO

Ukinut imunitet Mandiću i Kneževiću

Skupština Crne Gore ukinula je imunitet poslanicima Demokratskog fronta (DF), Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

 

Podsjećamo, Administrativni odbor u ponedjeljak je predložio Skupštini da odobri pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora Mandiću i Kneževiću.

Dvojica poslanika DF-a sumnjiče se za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekivanja, sa ciljem vršenja krivičnih djela terorizma i drugih krivičnih djela.

Predsjednik Skupštine, Ivan Brajović rekao je da se nada da će slučaj biti što prije riješen, te da mu je žao "što smo ostali bez argumenata opozicije za ovaj slučaj".

"Očekivanje je da se što prije rasvijetle činjenice oko ovog slučaja“, kazao je Brajović, navodeći da se mora vjerovati institucijama sistema.

"I tužilaštvo i pravosuđe ne smiju da budu teret podozrenja i nepovjerenja", kazao je Brajović.

Poslanik DPS-a, Ljuiđ Škrelja, podsjetio je na pretpostavku nevinosti "dok se pred nadležnim organima ne utvrdi suprotno".

"Administrativni odbor i Skupština ne sudi, niti kvalifikuje, pretpostavljamo, učinjena krivična djela, nego omogućuje uvaženim kolegama da pravdu traže tamo gdje postoji, u nezavisnim pravosudnim organima i da dokažu svoju nevinost", rekao je Škrelja.

BS: Ne prejudiciramo sudsku odluku

Potpredsjednik parlamenta i poslanik DPS-a, Branimir Gvozdenović, rekao je da su poslanici zaštićeni imunitetom, "ali ako se, kao što je danas slučaj, radi o sumnjama o počinjavanju ovakve vrste djela, najmanje što mi kao predstavnici građana možemo uraditi je da omogućimo nadležnim organima da dokažu svoje sumnje".

"Naša obaveza je da sudskom sistemu obezbijedimo uslove da sprovedu sve mjere i ispitaju navode o kriminalnim radnjama", istakao je Gvozdenović.

On je rekao da ne možemo dozvoliti da se sve ne ispita do kraja, te da to očekuje i crnogorska javnost.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS), Nedžad Drešević, rekao je da će njegova partija podržati Administrativni odbor da se dvojici poslanika DF-a ukine poslanički mandat.

"Smatramo da je skidanje imuniteta pomoć postupku koji vodi tužilaštvo i sudovi, ne znači da prejudiciramo nikakvu sudsku odluku", rekao je Drešević.

Vujica Lazović (SD) rekao je suprotstavljena mišljenja dobrodošla.

"Nažalost, paralelno sa tim imamo puzajući pokušaj destabilizacije Crne Gore, koji počinje još od referenduma 2006. godine. To se nastavlja u kontinuitetu do 2015. kad smo u jesen imali proteste koji su eskalirali u pokušaj rušenja ustavnog sistema", podsjetio je Lazović.

Popović: Crnoj Gori potrebni razum i tolerancija

On je rekao da nema ništa sporno u zahtjevu specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića za skidanje imuniteta dvojici poslanika.

"Skupština ne odlučuje o tome je li neko kriv ili ne, o tome odlučuje sud. Nema razloga za galamu, osim ako iza te galame ne stoji nešto drugo, a to je nepriznavanje institucija i organa države Crne Gore", rekao je Lazović, navodeći da SD podržava skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović rekao je da Crnoj Gori više nego ikad trebaju razum i tolerancija.

"Na poziv za sud, odgovoriće nasiljem, kažu. Zašto građane uvoditi u haos, radi čega, radi svoje onakve ili ovakve politike. Odgovoran čovjek na javnoj funkciji koji vjeruje u svoja djela, sam bi izašao pred sud i dokazao nevinost", rekao je Popović.

Dokaže li se, kako je rekao, da nije bilo pokušaja vršenja krivičnog djela terorizma i stvaranja kriminalne organizacije, Popović je najavio da će se LP zalagati da se traži smjena vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i specijalnog tužioca, Katnića.

Prema navodima Glavnog specijalnog tužioca, postoji osnovana sumnja da su Mandić i Knežević počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, jer su postali članovi kriminalne organizacije koju su 2016. godine osnovali Eduard Širokov i Vladimir Popov, sa ciljem vršenja krivičnih djela terorizma i drugih krivičnih djela. 

Mandić i Knežević su, kako se navodi, prihvatili da postupaju po nalozima organizatora kriminalne organizacije, da organizuju protestne skupove koji će biti iskorišćeni za napade na Skupštinu od članova kriminalne organizacije, a za koje bi prethodno bilo obezbijeđeno oružje.

Prema kriminalnom planu, dogovoreno je da Mandić i Knežević organizuju protestni skup u 20 sati na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, i da nakon političkih govora, u 23 sata, sa članovima kriminalne organizacije koji su prisutvovali mitingu, probiju kordon policije i nasilno uđu u prostorije gdje bi proglasili izbornu pobjedu DF-a.

Nakon toga, prema navodima tužilaštva, trebalo je da uhapse tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Planom je bilo predviđeno da drugi članovi kriminalne organizacije preuzmu oružje koje bi se dopremilo u Podgoricu, da sa njim na protestima izazovu sukobe sa policijom i da, nakon ulaska u Skupštinu, obezbjeđuju da službenici Uprave policije ne uđu u parlament radi uspostavljanja reda, već odbiju, uz upotrebu oružja, svaki ulazak policije u Skupštinu.

Igor PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари74

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније