Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 02. 2017. 15:32 >> 15:08
1

MIKSER S MARKOVIĆEM

Estonija će ubrzati EU integracije CG

Estonija želi da, nakon preuzimanja predsjedavanja Savjetu EU u drugoj polovini ove godine, osigura što veći napredak Crne Gore na planu evropskih integracija, kazao je estonski ministar vanjskih poslova Sven Mikser na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem.

 

Premijer je, kako je saopšteno iz Vlade, zahvalio estonskoj izvršnoj vlasti i narodu na povjerenju i podršci koju u kontinuitetu pružaju na planu ostvarivanja crnogorskih nacionalnih interesa i ciljeva.

Marković je istakao značaj stabilnosti na Zapadnom Balkanu i važnost globalne bezbjednosti, s obzirom na to da se izazovi u ovoj oblasti ne mogu zaustaviti ni na jednog granici.

„Premijer je sagovornika informisao o napretku u ispunjavanju obaveza iz evropske agende, ali naveo da krajnji cilj nije samo otvaranje i zatvaranje poglavlja već ostavrivanje rezultata i benefita koje će osjetiti građani. Vlada Crne Gore je, kako je istakao, posvećena rastu ekonomije, smanjenju javnog duga i deficita te dinamiziranju razvojnih infrastrukturnih projekata“, navodi se u saopštenju.

Mikser je istakao da će se njegova država založiti za veću dinamiku procesa crnogorskih evropskih integracija što bi značilo otvaranje novih poglavlja, ali i zatvaranje onih koja za to budu spremna.

„Mikser je izrazio očekivanje da će se što prije okončati ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u jer je to doprinos miru i stabilnosti kao preduslovima rasta i prosperiteta. Estonski ministar je afirmisao pravo svake države da sama bira svoj put i saveznike“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da postoji značajan prostor za jačanje saradnje, u oblasti IT sektora, elektronske vlade ali i poljoprivrede. Marković je posebno istakao zainteresovanost Vlade da jača sektor poljoprivrede, kako bi ga povezao sa turizmom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније