Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 06. 2013. 08:06 >> 10:01
2

TROŠAK

Za lobiranje 2 miliona eura

Crna Gora je za lobiranje u međunarodnim organizacijama, prije svega u NATO, od 2008. do 2012. godine potrošila dva miliona eura, dok će u periodu od 2012. do 2014. godine lobistima biti isplaćeno još 850 hiljada eura.

Za promociju ulaska Crne Gore u NATO angažovane su lobističke kompanije "Orion stratedžis" i "Ref grup".

U ugovorima u koje su Vijesti imale uvid, a koje je tadašnji ministar spoljnih poslova Milan Roćen potpisao sa i “Ref grupom”, Ministarstvo se u novembru 2008. godine obavezalo da dvije godine toj firmi isplaćuje po 500 hiljada dolara.

Roćen je poslije dvije godine potpisao ugovor sa istim iznosom, a to je 2012. učinio i tadašnji ministar Nebojša Kaluđerović.

Prvi aranžman sa „Orion stratedžis” Ministarstvo vanjskih poslova sklopilo je krajem 2010. godine za 300 hiljada dolara godišnje.

Njihov glavni zadatak u Vašingtonu je da pomognu ulazak u NATO što je prije moguće, da se sastaju sa zvaničnicima američke administracije u vezi sa interesom Crne Gore.

Iz Vlade su saopštili da država angažuje lobiste sa ciljem da Crna Gora koristi te usluge koje su, zajedno sa unutrašnjim reformama i diplomatskim /spoljnopolitičkim aktivnostima, dovele do dobrih bilateralnih odnosa i napretka u integracionim procesima.

"Rezultati koje smo postigli do sada su napredak u evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i odlični bilateralni odnosi sa SAD”, saopštili su iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније