Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

F.R./B.V. [ rtcg.me ]

28. 04. 2017. 11:27 >> 19:48
132

DF PORUČIO

Neće priznati odluku parlamenta

Predstavnici Demokratskog fronta poručili su s protesta na Cetinju da neće prihvatiti odluku parlamenta na kojoj će poslanici glasati o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora. Reporter Portala RTCG javlja da su na magistralnom putu od Podgorice prema Cetinju pojačane mjere bezbjednosti, kao i u samoj prijestonici.

 

Funkcioneri DF-a su ponovili da odluke današnje sjednice za njih neće biti obavezujuće kao i da će kada dođu na vlast raspisati referendum o članstvu u NATO.

Oni su najavili da će ubrzo organizovati proteste sa kojih će tražiti nove izbore, pozivajući ostatak opozicije da im se pridruži.

Tok protesta sa Cetinja:

14:26 Demonstranti počeli da se mirno razilaze ispred zgrade SO Cetinje, na kojoj će poslanici glasati o ulasku Crne Gore u NATO.

14:19 Protest Fronta završen. Organizatori pozivaju okupljene da se mirno raziđu

14:15 Lider DF-a,  Andrija Mandić, kazao je da Skupština danas potpisuje kapilutaciju Crne Gore.

"Mi to ne priznajemo. U parlamentu sjede oni koji su izdali Crnu Goru", naveo je on.

Mandić je poručio da će DF zamrznuti članstvo u NATO-u kada dođe na vlast.

"Sprovešćemo referendum na kojem će narod odlučiti o članstvu u Alijansi", dodao je on.

14:12 Funkcioner DF-a Nebojša Medojević kazao da je taj savez jedina prava opozicija u Crnoj Gori.

"Front je uradio istorijsku stvar, jer Đukanović nije uspio da podijeli Crnogorce i Srbe. Nije nam zaustavio oštricu lažnim državnim udarom", naveo je Medojević.

On je dodao da u Frontu ima onih i koji su za članstvo i koji su protiv ulaska u NATO.

"Opozicijo, dosta je bilo skrivanja, svi na ulice", poručio Medojević.

14:02 Član Predsjedništva DF-a Milan Knežević kazao je da je glasanje o NATO-u najveći akt veleizdaje.

"Danas je ovdje većinska Crna Gora koja ulazi u istoriju i koja će izvojevati oslobađanje od okupacije NATO-a. Nemamo drugu obavezu osim one iz Murina da poništimo odluke Sinđine skupštine", kazao je Knežević.

On je pozvao opoziciju da im se pridruži na protestima, i da se, kako je naveo, izjasne da li su za Katnića ili za DF.

13:58 Funkcioner DF-a Strahinja Bulajić kaže da građani strpljivo treba sačekati proteste, nakon kojih će, kako navodi, Crna Gora krenuti na pravi put.

13:55 Dio demonstranata spalio zastavu NATO-a.

13:51 Član Predsjedništva DF-a Branko Radulović kazao je da su poslanici koji prisustvuju zasjedanju izdajnici Crne Gore.

"Nama je sveta odluka s Murina. Zamrznućemo današnju odluku i poništiti je, jer je to ne predstavlja volju građana", naveo Radulović.

On je najavio da će DF ponovo organizovati proteste.

13:46 Funkcioner Demokratskog fronta Predrag Bulatović kazao je da će nova skupštinska većina poništiti odluku o članstvu u NATO.

"Odluka parlamenta je neobavezujuća. Kako je donesu danas, tako će je poništiti nova legitimna većina. Državni udar nije samo djelo Mila Đukanovića već i centara moći koji žele Crnu Goru u NATO-u", kazao Bulatović.

DF se, kako je dodao, zalaže za mir, stabilnost i smjenu vlasti.

"Svi koji su za referendum trebalo bi da se organizuju i pripreme demokratske proteste koji će tražiti demokratske izbore. Pozivamo sve i koji nijesu sa nama da se saberemo oko tih protesta. Ko na njih ne dođe taj je s Đukanovićem", kazao Bulatović.

13:41 Predsjednik Udruženja boraca ratova 1990-ih Radan Nikolić kazao je da odluku u NATO-u donose oni koji su "Crnu Goru u crno zavili".

"Odlučuju oni koji su Hašimu Tačiju poklonili Kosovo, a Kosovo im danas ugrožava teritoriju", saopštio Nikolić.

13:35 Predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić kazao je da se danas kao 1941. ponovo prodaje zemlja, ali, kako je dodao, imao pravih roduljuba koji će da je spasu.

"Skupština krivotvori volju crnogorskog naroda. Jedino priznajemo odluku na referendumu, sve ostalo vodi u nove podjele", rekao Vučinić.

13:31 Predstavnik pokreta Ne u rat, ne u NATO, Gojko Raičević kazao je da izumro gen koji je pokrenuo Trinaestojulski ustanak.

"Moćan je neprijatelj koji nam prijeti, ali znamo šta ćemo s okupatorom - neka bude borba neprestana", poručio Raičević.

13:23 Koordinator Pokreta za neutralnost Marko Milačić kazao je da okupljeni na protestu DF-a predstavljaju narodnu skupštinu, a da je zgrada iza njih proširena kancelarija DPS-a.

"Odluka koju donese danas parlament biće ništavna, jer iza nje ne stoji narod", naveo Milačić.

13:22 Organizatori protesta su pozvali policiju, kako kažu, da povuku provokatore, jer DF, kako navode, želi da skup protekne mirno.

13:14 Okupljenima se obraća bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović. On navodi da je sjednica parlamenta pobjeda sile i laži nad voljom građana.

"U ime nas će da glasaju oni koji Cetinje doživljavaju kao inostranstvo a Njegoša kao genocidnog pisca. Hoće da nam predstave NATO kao dječji vrtić, a to je zločinačka vojna Alijansa. NATO je trenirao strogoću i na ovim prostorima, a mi smo i dobro prošli, za razliku od Iraka i Avganistana", kazao Bulatović.

13:11 Počeo protest DF-a. Organizatori poručuju da bi bilo prisutno i više građana da put nije blokiran. Organizatori čitaju imena poslanika koji prisustvuju zasjedanju, dok demonstranti uzvikuju pogrdne uzvike.

13:07 Skupu prisustvuje i bivši predsjednik Crne Gore, Momir Bulatović.

13:01 Na protest stigli lideri Demokratskog fronta.

12:55 Poslanici stigli na zasjedanje. Njihov ulazak u zgradu Skupštine Prijestonice, gdje će glasati o potvrđivanju Sjevernoatlatnskog ugovora, okupljeni ispratili pogrdnim uzvicima.

12:44 Skupu, prema procjeni novinara, prisustvuje više stotina građana.

12:35 Na protest stigao dio funkcionera Demokratskog fronta, i čelnik Pokret za neutralnost, Marko Milačić.

12: 20 Demonstranti pjevaju : "Đe se krstaš barjak vije, NATO vojska tu ne smije".

12:01 Na protest DF-a počeli da pristužu građani. Okupljenima se obratio Vesko Pejak iz Alternative, koji je naveo da će svaki poslanik koji uđe na sjednicu biti smatran izdajnikom. On je dodao da Crna Gora nikada neće biti dio NATO-a, bez obzira na potpisane dokumente.

11:22 Reporter Portala RTCG, koji će izvještavati sa Cetinja, javlja da su na putu od glavnog grada do prijestonice pojačane mjere obezbjeđenja, te da su na više mjesta stacionirane posebne jedinice policije, te kamion s vodenim topom.

Sjednica je zakazana za 14 sati, a direktan prenos možete pratiti na TVCG.

Пратите нас на

Коментари132

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније