Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: O. Z. ]

31. 05. 2017. 08:05 >> 08:35
34

NA CRNOJ LISTI

Marković, Brajović i Đukanović nepoželjni

Premijer Duško Marković, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, između ostalih, nalaze se na crnoj listi Kremlja crnogorskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, saznaje Pobjeda iz više diplomatskih izvora.

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova je najavljeno da će biti poslata zamolnica ruskom ministarstvu da im se dostavi spisak nepoželjnih osoba kako bi se izbjegla situacija koja se desila poslaniku Miodragu Vukoviću. Međutim, prema informacijama Pobjede, Moskva nema obavezu, a ni namjeru, da objelodanjuje listu nepoželjnih osoba iz Crne Gore.

Izvor Pobjede blizak ruskoj diplomatiji tvrdi da su na crnoj listi svi članovi Vlade, poslanici crnogorskog parlamenta, njih 46 koji su glasali za Protokol o pristupanju NATO, kao i direktori većih državnih kompanija…

-Spisak sadrži imena najmanje 70 lica i zvanična Moskva će se striktno pridržavati ,,crne liste“ na aerodromskim pasoškim kontrolama. Čak su provjeravani i poslanici Demokratskog fronta na svojim putovanjima – rekao je izvor Pobjede.
Dnevni list Dan objavio je u jučerašnjom izdanju da su na crnoj listi i članovi Predsjedništva DPS-a, njih 14, što znači i premijer Duško Marković, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Informacija ,,Dana“ potvrđena je i Pobjedi iz diplomatskih izvora. Osim čelnika i brojnih funkcionera DPS-a, na crnoj listi su i poslanici Socijaldemokratske partije predvođeni Rankom Krivokapićem, bez obzira na to što bojkotuju parlament, pridružujući se tako i stavovima Demokratskog fronta koji podržava zvanična Moskva.

Direktori

Na crnoj listi Kremlja se, prema saznanjima Pobjede, nalaze i brojnih direktori velikih kompanija u Crnoj Gori za koje se pretpostavlja da su imenovani ili da su bliski vlasti.

Iz Moskve nije bilo zvaničnih najava ko bi se sve mogao naći na crnoj listi, ali je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila da je zabrana ulaska crnogorskim državljanima ,,recipročna mjera“.

– Nije tajna da se Crna Gora od samog početka priključila sankcijama EU, uključujući i personalne. Uvijek smo govorili da ostavljamo pravo da preduzimamo recipročne mjere, kako je to prihvaćeno u evropskoj praksi – navodi se u izjavi Zaharove. Ona je dodala da će Crnoj Gori biti dato odgovarajuće razjašnjenje.

Sankcije Evropske unije, koje je podržala Crna Gora, uvedene su 2014. godine nakon ruske agresije na Ukrajinu i odnose se na zabranu putovanja i zamrzavanja imovine 149 funkcionera Rusije i Ukrajine sa Krima. Sankcije su potom proširene u nekoliko krugova preko odluka Evropskog savjeta.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније