Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

31. 05. 2017. 13:03   >>  15:29 52

MARKOVIĆ NAGLASIO

Razočarava primitivizam Moskve

Odnos Moskve prema Crnoj Gori razočarava, a takav nivo destrukcije i primitivizma nije nigdje registrovao, kazao je premijer Duško Marković nakon premijerskog sata, komentarišući deportaciju poslanika DPS-a Miodraga Vukovića iz Rusije.

 

"Crna Gora ide putem razvoja demokratije, uređenja političkog sistema, vladavine prava i zbog toga smo mi pobijedili 16. oktobra i 19. maja i pobijedićemo 5. juna. Razočarava nas ovakav neprimjeran odnos prema državi koja želi da samostalno izgrađuje svoju budućnost. To nisam uspio da registrujem nigdje. Takav nivo destrukcije i primitivizma oslikava karakter tog režima. Mi sigurno nećemo posustati u našim opredjeljenjima“, rekao je Marković.

Predsjednik Vlade je poručio da je danas vidio da spisak nepoželjnih osoba iz Crne Gore u Rusiji ostaje tajna, kao i da će "demokratija uvijek pobijediti nedemokratiju"

On se osvrnuo i na telefonski razgovor s ruskim komičarima Leksusom i Vovanom, koji su se Markoviću i Đukanoviću predstavili kao predsjednik Ukrajine Petar Porošenko i premijer te zemlje Vladimir Grojsman, rekavši da je to dokaz da Vlada ništa ne krije i nema skrivenu agendu.

Predsjednik Vlade negirao je da je u telefonskom razgovoru sa navodnim ukrajinskin državnicima, kazao da će optužnica protiv lidera Demokratskog fronta (DF) biti potvrđena.

„Nije tačno da sam rekao da će optužnica biti potvrđena. Rekao sam da očekujem da će sudski postupak imati za rezultat da nikada niko više ne krene na Crnu Goru i ne uradi nešto protiv svoje države“, rekao je Marković odgovarajući na pitanja novinara u parlamentu.

Prema njegovim riječima, to je daleko od onoga što je, koliko mu je poznato, rečeno na današnjem presu DF-a.

„Dakle, još jedna podvala koja dolazi od istog mentora, koji je sugerisao i ovu telefonsku prevaru. Ništa strašno, to je moguće. Ja sam dostupan premijer, to se desilo dok sam prisustvovao ceremoniji u Briselu povodom samita“, kazao je Marković.

U ponedjeljak sastanak s Pensom

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je da će se u ponedjeljak, 5. juna ove godine u Vašingtonu, nakon što naša zemlja predajom ratifikacionih instrumenata u State Departmentu i formalno postane članica NATO-a, sastati sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Majkom Pensom. 

Na pitanje zašto je odlučio da ipak on ide u Vašington i da preda dokumenta za ratifikaciju, iako je ranije rekao da će to uraditi ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, Marković je kazao da postoji jak razlog zašto je promijenio mišljenje.

„Nije se ništa promijenilo u postupku ceremonije, Darmanović će predati instrumente potvrđivanja Vašingtonskog ugovora u ime Crne Gore. Ja ću prisustvovati toj ceremoniji, ali ne idem zbog toga, nego zato što sam u međuvremenu dobio poziv za bilateralni sastanak na najvišem nivou“, kazao je Marković.

Američki magazin "Time" juče je objavio izjavu premijera Duška Markovića pod naslovom "Trampovo guranje je 'bezazlena situacija'koja neće uticati na naše prijateljstvo".

Marković je za "Time" između ostalog kazao da "sveukupan uspjeh Crne Gore ne bi bio moguć bez pomoći Sjedinjenih Država. Vjerujem da je naše partnerstvo i prijateljstvo vječno. Svi znamo da se prijateljstvo ne mjeri veličinom i bogatstvom neke države, već dobrim namjerama i djelima. Želim da poručim američkom narodu da će u Crnoj Gori uvijek imati iskrenog i pouzdanog prijatelja". 

On je istakao da Crna Gora 5. juna ulaskom u NATO pravi istorijsku prekretnicu i pridružuje se najmoćnijim država svijeta kako bi zajedno radili na promociji civilizacijskih vrijednosti u cilju očuvanja mira i stabilnosti u svijetu.

"Ko poznaje istoriju Crne Gore u posljednja dva vijeka, razumije zašto je nama toliko važna garancija naše nezavisnosti koju definitivno dobijamo članstvom u NATO. U istoriji se to događalo više puta – da se o sudbini Crne Gore odlučuje bez njenog prisustva. To više nikada neće biti moguće", rekao je Marković.

On je istakao da je na sastanku šefova država i/ili vlada, kao i u odvojenim kratkim susretima sa liderima, kazao da ćemo učestvovati u odbrani i odvraćanju i projektovanju stabilnosti van granica Alijanse.

"Želim da podsjetim da je Crna Gora i do sada podržavala napore saveznika da u Avganistanu doprinese miru i jačanju bezbjednosti i demokratije. Takođe, Crna Gora se, kao nova saveznica, snažno zalaže za jačanje angažmana NATO-a u borbi protiv terorizma. Imajući u vidu dugogodišnju poziciju faktora stabilnosti na Balkanu, Crna Gora će i ubuduće biti posvećena tom cilju kao i promovisanju mira, uz snažno zalaganje za nastavak politike proširenja Alijanse", kazao je Marković.

Podsjetio je da se u Briselu sastao sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom te da je imao priliku da iskaže zahvalonost za podršku koju SAD u kontinuitetu pružaju Crnoj Gori kako bi ojačala demokratiju, osnažila institucije i zaslužila da bude dio najmoćnijeg saveza današnjice.

"Događaj sa predsjednikom Trampom tokom obilaska nove zgrade Alijanse je nezasluženo dobio ogromnu medijsku pažnju – to je zaista bezazlena situacija koja ni na koji način ne može uticati na odlične bilateralne odnose dvije države. Ja sam počastvovan pažnjom koju mi SAD ukazuju, pa ću tako, nakon što sam se nedavno sreo sa državnim sekretarom Reksom Tilersonom, 5. juna opet biti u Vašingtonu. Prisustvovaću svečanosti u Stejt dipertmentu povodom predaje ratifikacionog instrumenta za članstvo u NATO, a nakon toga imaću bilateralni sastanak sa potpredsjednikom Majkom Pensom", kazao je Marković.

Kompletan tekst možete pročitati na linku: http://time.com/4797972/dusko-markovic-montenegro-nato-donald-trump/

 

 

 

Пратите нас на

Коментари52

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније