Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 06. 2013. 19:48 >> 19:48

PORUKE IZ PARIZA

Vladavina prava, pa ostala poglavlja

Punopravno članstvo u EU i NATO pitanje je vremena, a vrijeme do tada treba iskoristiti za ispunjavanje potrebnih kriterijuma i standarda, saopštio je Pol Žan Ortiz, glavni diplomatski savjetnik francuskog predsjednika, tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade Igorom Lukšićem.

Ortiz je u kontekstu EU i NATO inegracija ponovio punu podršku Francuske našim aspiracijama.

„Naglasio je značaj otvaranja pregovora sa prioritetnim poglavljima 23 i 24, ukazujući da je dosadašnje iskustvo proširenja, pokazalo da je esencijalno prethodno ispuniti zahtjeve u oblasti vladavine prava, kako bi kasniji pregovarački proces i pristupanje išli očekivanim tokom“, navodi se u saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Lukšić je upoznao sagovornika sa dinamikom u ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23 i 24, kao i ostvarenim rezultatima na polju evroatlantskih integracija.

Lukšić je ukazao na posvećenost Crne Gore očuvanju i daljem razvoju i unapređenju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

„Na sastanku je, takođe, bilo riječi i o unapređenju ekonomskih odnosa, kao i saradnji na svim poljima. Izraženo je obostrano zadovoljstvo dinamikom političkih odnosa i potreba za njihovim daljim produbljivanjem kroz realizaciju posjeta na najvišem nivou“, navodi se u saopštenju.

Pariz: Završena 30. Međunarodna konferencija o globalnoj bezbjednosti „Mir i sigurnost, budući izazovi“

Danas je u Parizu završena 30. Međunarodna konferencija o globalnoj bezbjednosti na kojoj je učestvovao i potpredsjenik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Konferencija koja je okupila visoke zvaničnike država EU i NATO, kao i zemalja aspiranata za članstvo u Sjevernoatlantski savez, održala se 24. i 25. juna 2013. godine.


„Ukazano je na neophodnost efikasnijeg suočavanja sa finansijskom krizom koja je pogodila budžetska izdvajanja za odbranu kako Sjeverne Amerike, tako i većine zemalja Evrope, te potrebu za uspostavljanjem adekvatnije bezbjednosne saradnje i unapeđenjem vojne tehnologije, posebno u vremenu novih izazova i prijetnji globalnoj bezbjednosti“, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније