Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B. Višnjić

02. 08. 2017. 13:51 >> 19:14
26

PENS PORUČIO

Rusija željela destabilizaciju CG

Rusija je pokušala da destabilizuje Zapadni Balkan, kao i da utiče na rezultat parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, te da njeni agenti napadnu parlament i čak ubiju premijera i tako razuvjere crnogorski narod da ne ulazi u NATO, kazao je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Majk Pens, navodeći da Vašington odbacuje bilo kakav pokušaj korišćenja sile u regionu.

On je, na otvaranju Samita Jadranske povelje u Podgorici, kazao da je Rusija željela da destabilizuje Zapadni Balkan.

"U takvim vremenima moramo stajati zajedno u odbrani svega što nam je važno. Svi imamo ulogu u tome i sve zemlje danas  „tkaju veliku tapiseriju slobode“. I ovdje u Evropi moramo biti odlučni i beskompromisni u suočavanju s agresijom iz nepredvidljivih zemalja koje bacaju sjenku s Istoka", naveo je Pens.

On je ocijenio da Rusija pokušava da iscrta nove međunarodne granice silom, "a ovdje na Zapadnom Balkanu Rusija je nastojala da destabilizuje region, podrije demokratije i podijeli vas međusobno".

Namjere Rusije, prema riječima Pensa, bile su jasne prošle godine "kada su moskovski agenti pokušali da poremete crnogorske izbore, napadnu parlament i čak ubiju premijera i tako razuvjere crnogorski narod da ne ulazi u NATO".

„Tramp je pozvao Rusiju da obustavi destabilizaciju. SAD su odbacille bilo kakav pokušaj korišćenja sile ili prijetnji u ovom regionu i šire. Zapadni Balkan ima pravo da sam odlučuje o svojoj budućnosti. SAD će nastaviti da smatraju da je Rusija odgovorna za svoje akcije i pozvaćemo evrpopske prijatelje da učine isto", precizirao je Pens.

On je dodao da će Tramp, kao dalji znak privrženosti toj politici, ubrzo potpisati Zakon kojim će se ojačati sankcije Rusiji.

„SAD bi radije imale konstruktivne odnose s Rusijom utemeljene na uzajamnoj saradnji. Ali predsjednik i Kongres su ujedinjeni u poruci Moskvi- bolji odnosi i ukidanje sankcija će tražiti da Rusija promijeni svoje akcije koje su i izazvale nametanje sankcija“, rekao je Pens.

Poruka liderima: Na muci se poznaju junaci

On je kazao liderima regiona da ih čeka nastavak reformi, poručujući im da se "na muci poznaju junaci".  

Potpredsjednik SAD je kazao je da mu je velika čast što se Samitom slavi progres Balkana.

"Predsjednik SAD me poslao kao znak trajne privrženosti naše zemlje Zapadnom Balkanu", rekao je Pens.

On je dodao mu je čast što je prvi potpredsjednik SAD koji je posjetio Crnu Goru.

„Zapadni Balkan pokazuje raznolikost zapadne civiizacije. Jadranska povelja igra značajnu ulogu u savezništvu s Evropom i Alijansom“.

Pens je dodao da je Povelja svjedočanstvo privrženosti SAD regionu i njegovom jedinstvu.

„Povelja je počela kao mala zajednica da bi danas obuhvatila skoro cijeli Zapadni Balkan“.

On je zahvalio Markoviću na njegovom vođstvu u procesu evroatlantskih integracija.

„Pristupanje Crne Gore pokazuje da je NATO ostavio otvorena vrata za nove članice koje dijele vrijednosti tog saveza. Tramp i SAD će nastaviti da stoje uz Zapadni Balkan. Okupljanjem na ovom Samitu može se osigurati bolja budućnost, ne samo za Balkan već i za Zapad u cjelini“, kazao je Pens.

On je, citirajući Trampa, ponovio da Amerika na prvom mjestu ne znači „Amerika sama“.

„Snažniji smo zajedno nego kada smo odvojeni“, naveo je Pens.

On je poručio liderima regiona da pripadaju generaciji novih vođa.

„Imate prilike da riješite sve probleme iz prošlosti. Možete i dalje demokratizovati vaša društva. Zadatak pred vama traži hrabrost. Građani su vam dali povjerenje. Kao što se u Crnoj Gori kaže: u dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci. Pozivam vas da realizujete vaše snove“.

Premijer Duško Marković kazao je da mu je čast što visoke zvanice može da ugosti u Podgorici.

„Ovo je veliki dan za moju zemlju. Ponosni smo domaćini velikog događaja. Danas je važan dan i za Makedoniju koja predsjedava Povelji. Počastvovani smo što je s nama i potpredsjednik SAD-a“, naveo je Marković.

Marković je podsjetio da je Pens najviši zvaničnik SAD u posjeti Crnoj Gori u istoriji diplomatskih odnosa Vašingtona i Podgorice, „što je potvrda trajnog prijateljstva i saradnje naše dvije zemlje“.

„To je najbolje pokazala i odlučna podrška SAD-a za ostvarenje strateškog cilja Crne Gore, učlanjenja u NATO, na čemu još jednom zahvaljujemo. Ovo je ujedno i Vaša prva posjeta regionu. Dozvolite da primijetim, da vaš dolazak ima i širi značaj – vaša posjeta Evropi je dokaz čvrstine i trajnosti transatlantske veze kao i evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana. Angažovanje i konstruktivna uloga koju SAD igraju u našem regionu su izuzetno značajni. To ste u kontinuitetu pokazivali i iniciranjem i aktivnim angažovanjem u okviru Jadranske povelje koja nakon 14 godina postojanja sada broji tri NATO članice“, poručio je premijer.

On je podsjetio da u okviru Povelje, sve zemlje pružaju doprinos regionalnom i globalnom miru i bezbjednosti, dodajući kako je siguran da će tako biti i ubuduće.

„Svjesni smo izazova sa kojima se suočava Alijansa i kao nova članica NATO-a spremni smo da pružimo aktivan doprinos očuvanju i djelovanju transatlantske zajednice. Izazovi 21. vijeka su zajednički i nema izolovanih i jednostavnih odgovora na njih“.

Crna Gora je, dodao je Marković, najnovija članica A5 koja je postala i članica Alijanse.

„Ostvarenje našeg strateškog cilja, članstva u NATO ,nije bio cilj sam po sebi. Naše savezništvo, sa članicama NATO, dobrim dijelom ujedno i članicama EU, je prirodno, istorijsko i naš civilizacijski izbor. Učlanjenje u NATO je njegova potvrda, učvršćuje našu državnost, vrijednosti, kulturu i tradiciju i zalog je za budućnost generacijama koje dolaze“, naveo je premijer.

Crna Gora je, kako je kazao, odlučno koračala ka tom cilju, postižući ga za 11 godina od obnove nezavisnosti.

„Od toga nijesu uspjeli da nas odvrate ni direktni spoljni pokušaji da Crna Gora ne postane članica NATO-a. Takvi pokušaji su kratkoročni, a naše evroatlantsko opredjeljenje je trajno. Ono nema alternativu“, poručio je Marković.

On smatra da je članstvo naše države u Alijansi i dobra vijest za region.

„To će imati dugoročan pozitivan efekat i prenijeti duh ohrabrenja na naše susjede koji prolaze isti ili sličan put. Mi smo dokaz da se reforme isplate i da je perspektiva članstva živa. Crna Gora je spremna da sa prijateljima u regionu podijeli iskustvo i pomogne na sve moguće načine okončanje integracionih procesa, jer oni donose mir, stabilnost, demokratiju i prosperitet. Jednako tako, i mi smo učili od naših susjeda, koji su se nakon ulaska u NATO ili EU zalagali za nas i na tome im danas zahvaljujemo“.

Marković je ocijenio i da nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana.

„To je interes svih, kako Evrope i SAD, tako i nas sa ovih prostora. Bezbjednost, ekonomija, demokratija su neraskidivo isprepletani procesi. Upravo mi treba da budemo nosioci ovih procesa, a ne čekamo da drugi to urade za nas. Samo tako ćemo u potpunosti preuzeti odgovornost za sebe i buduće generacije“.

Premijer je kazao i da „mi u Crnoj Gori ne zaboravljamo da imamo posla kod kuće“.

„Spremno i s novim ohrabrenjem nastavljamo sa daljim ključnim reformskim procesima. Samo tako postajemo dio rješenja, a ne dio problema kao u prošlosti. Sa druge strane, poruka jasne perspektive članstva mora biti uvijek, u svakom momentu, glasna i čvrsta. Pojačana zalaganja NATO i EU u pogledu regiona u tom smislu su veoma dobrodošla. Evropske i evroatlantske integracije nemaju alternativu“.

Marković je poručio liderima regiona da bi trebalo i dalje, i još aktivnije, zajedno rješavati probleme, suočiti se sa izazovima i poboljšati kvaliteta života svih naših građana.

„Prije samo nekoliko godina, dozvolite na samom kraju i jednu ličnu impresiju, malo je ko mogao da zamisli da će Crna Gora biti prepoznata i uvažena u međunarodnoj zajednici na ovako impresivan način. Počastvovani smo, dragi prijatelji, vašim dolaskom u Podgoricu. Zahvalni smo, potpredsjedniče Pens, što ste vašom posjetom Crnoj Gori snažno podržali naše strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Državama. Učeći od vas kroz sve ove godine, mi smo uvijek imali na umu riječi velikog državnika Tomasa Vudroua Vilsona da „sunce i svijetlo uvijek dolazi onima koji se iskreno nadaju da će se njihovi snovi ostvariti“, zaključio je Marković.

Premijer Makedonije Zoran Zaev kazao je da Jadranska povelja čine zemlje koje su posvećene miru.

„Spremni smo da sarađujemo kako bi doveli region u veliku porodicu NATO. Članstvo Crne Gore je ohrabrenje, jer je pokazalo da svi mogu da doprinesu kolektivnoj bezbjednosti i potrebama građana“.

Makedonija, kako je naveo, čeka da postane  30. članica NATO-a.

„Intenzivirali smo saradnju s državama u regionu. Nadamo se da će to ubrzati našu integraciju u EU i NATO“, kazao je makedonski premijer.

Zaev je rekao da će Makedonija biti partner Alijanse, i da će povećati budžet za odbranu.

„Sigurni smo da je ovaj dio svijeta važan za globalnu sigurnost. Radićemo naporno i pokazaćemo da zaslužujemo članstvo“, naveo je on.

Samitu u podgoričkom hotelu Hilton prisustvuju lideri Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Kosova.

Prilog Olje Bulatović, TVCG:

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније