Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

05. 12. 2017. 16:10 >> 22:06
13

TAJNI DOKUMENT

CG u EU do kraja 2025.

Crna Gora bi otvoreno pitanje granice s Hrvatskom trebalo da riješi do 2023. godine, da bi postala punopravna članica Evropske unije (EU) do kraja 2025, objavio je hrvatski Jutarnji list.

 

Iako se Hrvatska ne spominje izričito, poruka je to iz nacrta strategije Europske komisije nazvane “Vjerodostojna perspektiva proširenja za zapadni Balkan”, u kojoj se navodi da EU ne želi uvoziti granične sporove između država regije. Ovaj nacrt u koji je Jutarnji list imao uvid, još je zaštićeni dokument, a konačna verzija trebala bi se usvojiti i objaviti u februaru sljedeće godine, kako je najavio u svom godišnjem govoru o stanju Unije predsjednik Komisije Žan Klod Junker.

"Postoje i dalje važni bilateralni sporovi između država regiona koji su preostali za rješavanje. EU neće uvoziti te sporove. Trajno rješenje treba pronaći prije nego što država uđe u EU", navodi se u dokumentu.

Crna Gora i Srbija, u djelu koji predviđa njihovo članstvo do 2025. godine moraju prije zaključenja pristupnih pregovora da riješe sve granične sporove, jer "EU neće uvoziti takve probleme".

"U slučajevima gdje granični sporovi ne budu rješeni, strane ih moraju predati bezuslovno na obvezujući način konačnoj arbitraži ili Međunarodnom sudu pravde prije zaključenja pristupnih pregovora i u potpunosti poštovati presude", navodi se u dokumentu.

U dokumentu su navedeni i indikativni koraci za završetak članstva Crne Gore u EU do 2025. godine.

Crna Gora bi, prema njima, do kraja 2019. godine trebala da bude fokusirana na ispunjavanje prelaznih mjerila iz područja vladavine prava.

Do 2023. godine Crna Gora i Srbija trebalo bi da zaključaju pregovore o članstvu, a 2024. godine, potpisao bi se ugovor o pristupanju između EU i Crne Gore kao i EU i Srbije, na prijedlog Evropske komisije i uz davanje pristanka Evropskog parlamenta. Taj bi ugovor trebalo da ratifikuju sve države članice na vrijeme kako bi Srbija i Crna Gora ušle u EU do kraja 2025. godine.

Konkretan napredak u borbi protiv korupcije

Iz dokumenta, u koje je "Jutarnji list" imao uvid, nalaze se rokovi samo za Crnu Goru i Srbiju, koji će moći da postanu članice EU do kraja 2025. godine, a za ostale države samo se navodi da do tada trebaju “uznapredovati u pristupnim pregovorima”.

Godina 2023. spominje se kao godina u kojoj bi Crna Gora i Srbija trebale zaključiti pregovore o članstvu, a Bosna i Hercegovina ih otvoriti.

Dopisnik Jutarnjeg lista iz Brisela, koji je imao uvid u dokument, Augustin Palokaj, za TVCG je rekao da Evropska komisija traži i konkretan napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније