Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

06. 12. 2017. 14:32   >>  14:04

BOGDANOVIĆ ISTAKAO

Opštine uključiti u pregovarački proces

Lokalne samouprave treba maksimalno uključiti kako u pregovarački proces sa Evropskom unijom (EU), kao i u rad svih sektorskih radnih grupa svih drugih radnih tijela i komisija koje se, na centralnom nivou, formiraju za proces evropskih integracija, smatra gradonačelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik Zajednice opština Crne Gore, Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, učestvovao na Evropskom političkom samitu o Zapadnom Balkanu, koji se juče, u organizaciji Prijatelja Evrope (Friends of Europe), održao u Briselu.

Kako se navodi, politički samit o Zapadnom Balkanu pod nazivom „Zapadni Balkan na raskršću: Novi izazovi, promena dinamike“, bavio se temama mira, demokratije i pomirenja u regionu kao preduslova za ekonomsku i društvenu stabilnost, ali i poslovnu perspektivu i neophodne reforme.

Bogdanović je govorio o ulozi koje lokalne samouprave treba da imaju u procesu pridruživanja, u okviru sesije „Misli lokalno – djeluj regionalno - uključivanje lokalnih vlasti i unaprijeđenje povezanosti“.

"Iskustva novijih članica EU nam govore da priprema lokalnih samouprava ne smije da se zanemari i odlaže za poslednju fazu integracija, jer onda ne ostaje dovoljno vremena za sve pripremne aktivnosti i obuku lokalnih službenika za nova zaduženja. Jedino ukoliko se proces pridruživanja obavlja na nacionalnom nivou paralelno sa pripremama na lokalnom nivou, potrebna znanja će biti adekvatno i blagovremeno usvojena na lokalnom nivou", kazao je Bogdanović.

Iz Prijestonice je saopšteno da je na Samitu, između ostalog, konstatovano da demokratija, mir i stabilnost kao i ekonomski razvoj i integracija u Zapadnom Balkanu ne zavise samo od politika i aktivnosti nacionalnih, već i od uloge regionalnih, gradskih i opštinskih vlasti.

"Osposobljene lokalne samouprave sa nadležnostima i dovoljnim finansijskim sredstavima, imaju ključnu ulogu u razvoju regionalne i prekogranične ekonomije, upravljanju EU fondovima i primjeni EU zakonodavstava. Dok se nacionalne vlasti i međunarodne institucije fokusiraju na probleme širom Zapadnog Balkana, gradovi i regioni implementiraju rješenja. Lokalne vlasti su odgovorne za mjere koje obezbjeđuju ekonomski i društveni razvoj, podržavaju borbu protiv klimatskih promjena i sprovođenje demokratije i vladavine prava. Ali, iako loklane samoprave na Zapadnom Balkanu postaju sve značajniji ekonomski i politički akteri, sa uvećanom odgovornošću, i dalje se suočavaju sa izazovima kao što su decentralizacija, neusklađenost prihoda i rashoda, manjak infrastrukturnih investicija, i slabe lokalne institucije", navodi se u saopštenju.

Na Samitu su govorili premijeri, ministri, i gradonačelnici iz zemalja Zapadnog Balkana, između ostalih albanski premijer Edi Rama, generalni direktor Evropske komisije za proširenje Kristijan Danijelson, poslanica Evropskog parlamenta Tanja Falon. Na Samitu je učestvovalo nekoliko stotina ključnih predstavnika iz EU institucija, zemalja članica, predstavnici biznisa i civilnog društva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније