Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 07. 2013. 14:15 >> 14:15

LUKŠIĆ U BRISELU

Belgija će i dalje pružati ekspertsku pomoć

Belgija će nastaviti da pruža ekspertsku pomoć Crnoj Gori u usvajanju i primjeni evropskih standarda, kazao je ministar vanjskih poslova Belgije Didier Rejnders, uz isticanje potrebe vrjednovanja individualnog progresa u integracijama.

Rejnders je to kazao na bilateralnom sastanku sa sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, koji je u posjeti Briselu.


"Potpredsjednik Vlade Belgije Rejnders je pozitivno ocijenio ukupne bilateralne odnose i naglasio da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u brojnim oblastim od zajedničkog interesa, posebno snaženja ekonomskih veza", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Lukšić je detaljno upoznao ministra Rejndersa sa napretkom Crne Gore u oblasti evropske integracije, te pripremljenim akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, kao i završetkom procesa skrininga. Posebno je zahvalio na pomoći belgijskog eksperta u izradi akcionog plana za oblast azila, te na podršci jačanju kapaciteta putem obuka za crnogorske službenike u okviru pregovaračkog  procesa.

U kontekstu razmjene mišljenja o regionalnim odnosima, poseban akcenat je stavljen na značaj unaprjeđenja dobrosusjedskih odnosa i saradnje što predstavlja jedan od strateških prioriteta Crne Gore, te da je u tom pogledu značajno koristiti iskustva saradnje po modelu Beneluksa.

Kako je navedeno, na sastanku je zaključeno da postoji veliki potencijal za intenziviranje ekonomske saradnje u cilju povećanja belgijskih investicija u Crnu Goru, posebno u sektoru energetike i turizma. Izraženo je očekivanje da će prisustvo renomiranih investitora koji će učestvovati u izgradnji ekskluzivnih rezorta u Crnoj Gori djelovati podsticajno na druge investitore iz Belgije.  

"Lukšić je uputio poziv kolegi da u narednom periodu posjeti Crnu Goru što je Rejnders prihvatio. Ocijenjeno je da bi to bila prilika i za intenzivnije povezivanje biznis krugova dvije zemlje što bi uticalo na veće privlačenje belgijskih investicija", piše u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније