Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Vijesti.me ]

09. 01. 2018. 08:45 >> 08:11
12

HOJT JI PORUČIO

Očuvati uredničku slobodu RTCG

Vlada treba da preduzme korake kako bi se očuvala urednička sloboda RTCG-a ili će se njen demokratski kredibilitet smanjiti, ocijenio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji.

On je u razgovoru za "Vijesti” rekao da bi preuzimanje političke kontrole nad Javnim servisom moglo biti korak nazad na evroatlantskom putu Crne Gore. 

"Zabrinuti smo da je Skupština ugrozila uredničku nezavisnost Javnog servisa promjenama u upravljačkom Savjetu RTCG-a, akcijom koja nosi izgled političke motivacije da se ograniči sloboda medija. Vlada hitno treba da preduzme korake da potcrta uredničku slobodu RTCG ili će se Vladin demokratski kredibilitet smanjiti, što bi bio korak unazad na evroatlantskom putu Crne Gore. Još važnije, javnost Crne Gore bi mogla da izgubi povjerenje u Javni servis čija je dužnost da građanima obezbijedi nezavisno i objektivno izvještavanje”, kazao je Ji upitan da prokomentariše upozorenja opozicije, NVO i medija da DPS otvoreno pokušava ponovo da preuzme političku kontrolu nad RTCG.

On je kazao i da svi politički lideri imaju odgovornost da poštuju slobodu medija, koja je jedan od stubova demokratije.

“SAD se pridružuju Evropskoj uniji u naglašavanju potrebe da Crna Gora pokaže značajan napredak u zaštiti novinara i očuvanju medijskih sloboda”, naveo je Ji.

Govoreći o suđenje za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. Ji navodi da postupak još trajele, ali dokazi koji su do sada prezentovani jasno ukazaju na miješanje Rusije.

“Ukazuju i na drski pokušaj da se poremeti nezavisni izborni proces u Crnoj Gori. Kontinuirano plasiranje dezinformacija i propagandne kampanje imaju za cilj da diskredituju povjerenje javnosti u specijalno tužilaštvo i sudstvo. Vjerovatno će RT, Sputnjik i državno sponzorisani trolovi nastaviti te aktivnosti i u 2018. Pozivamo odgovorne nezavisne medije da informišu javnost o tome i pomognu građanima da razlikuju činjenice od fikcija”, poručio je Ji.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније