Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

26. 04. 2018. 18:02 >> 18:27
6

VLADA USVOJILA

Zakonom uređena prava predsjednika

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o Predsjedniku Crne Gore, kojim se prvi put uređuje institucija predsjednika i njegova prava za vrijeme obavljanja funkcije, kao prava i dužnosti po prestanku iste.

Pribilović je kazala da se, imajući u vidu ostvareni puni međunarodni subjektivitet od obnavljanja državnosti 2006, ukazala se potreba normativnog uređenja pitanja koja se odnose na obavljanje funkcije Predsjednika Crne Gore, te se u tom smislu po prvi put zakonom uređuje institucija Predsjednika Crne Gore.

„Imajući u vidu ostvareni puni međunarodni subjektivitet od obnavljanja državnosti 2006, poštovanje i vrednovanje države i njenih institucija ukazala se potreba normativnog uređenja pitanja koje se odnose na uslove za obavljanje funkcije Predsjednika Crne Gore, kao i prava Predsjednika po prestanku funkcije u skladu sa pozitivnim uporednim praksama. U tom smislu po prvi put se zakonom uređuje institucija Predsjednika Crne Gore, utvrđuju njegova prava za vrijeme obavljanja funkcije, uređuje način obezbjeđivanja materijalnih i drugih uslova za obavljanje funkcije kao i organizacije i rad službe koja pruža stručnu i tehničku pomoć u radu Predsjednika“, poručila je ministarka.

Ona je naglasila da se tim zakonom uređuje i način obezbjeđivanja materijalnih i drugih uslova za obavljanje funkcije Predsjednika Crne Gore, kao i prava Predsjednika po prestanku funkcije, te način organizacije službe Predsjednika i druga pitanja od značaja za obavljanje funkcije.

Vujanović počasni predsjednik

Pribilović je, odgovarajući na pitanja novinara, saopštila da će predsjednik nakon prestanka funkcije imati pravo na naknadu od 70 odsto zarade koju je ostvario u posljednjem mjesecu prije prestanka funcije.

Prema njenim riječima, bivši predsjednik to pravo može da ostvaruje do odlaska u penziju, ili zasnivanja nekog drugog radnog odnosa.

"Dok bude obavljao neku drugu funkciju to pravo ne ostvaruje, ali ga nakon prestanka te funckije može ponovo ostvariti", objasnila je Pribilović.

Ona je kazala da u ovom trenutku ne može reći koliko će novca biti potrebno za stručnu službu predsjednika.

“Novim predlogom zakona predviđeno je da će službu voditi generalni sekretar, ali nakon donošenja akta o sistematizaciji moraće se dogovoriti o sredstvima za potrebe te službe", rekla je Pribilović.

Na pitanje da li će biti potreban rebalans budžeta, Pribilović je kazala da se za sada o tome ne može govoriti.

Ona je istakla da su prilikom izrade teksta Predloga zakona o Predsjedniku Crne Gore, korišćena iskustva država iz regiona, prije svega, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније