Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

14. 05. 2018. 07:21 >> 07:16
1

RADULOVIĆ SMATRA

Ekonomski, pa tek politički napredak

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović ocijenio je da se teško može očekivati politički napredak, ako nema napretka u ekonomskim oblastima.

On je, uoči Samita EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan u Sofiji, rekao da se nada da će to biti i apostrofirano tokom susreta evropskih lidera u Bugarskoj.

“Nema napretka u političkim oblastima, ukoliko ne bude napretka u ekonomskim oblastima procesa EU. To je ono što se nadam da će biti podvučeno u Sofiji i da će zemlje članice i institucije više se usmjeriti ka ekonomskom, jer bez njega, teško je očekivati pomake u političkom smislu“, rekao je Radulović.

Samit će biti prilika za "uspostavljanje bliskih veza" evropskih lidera sa Balkanom. Bivši šef diplomatije, Branko Lukovac, rekao je da se može očekivati preuzimanje obaveza Zapadnog Balkana i njihove posvećenosti na reforme.

“I naravno, usaglašavanje sa zajedničkim izazovima, kao što su bezbjednost, migracije, izbjeglice”, rekao je Lukovac za RTCG.

Podsjećamo, uoči sastanka evropskih sa liderima šest zemalja Zapadnog Balkana – Crne Gore, BiH, Srbije, Makedonije, Albanije i Kosova, predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk, poslao je ohrabrujuću poruku.

“Evropska unija jeste i nastaviće da bude najpouzdaniji partner cjelokupnog regiona. Kao najveći investitor, najveći donator, najveće tržište i najbolje obećanje bolje budućnosti građana”, rekao je Tusk.

Države članice ponavljaju "nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi" balkanskih zemalja, ali pažljivo izbjegavaju upotrebu riječi "pristupanje" ili "proširenje".

„Tih vremenskih odrednica neće biti ni u deklaraciji, ni nakon toga, to je ono što zabrinjava. 2025 je bila određena kao godina eventualnog priključenja u strategiji. Ukoliko sve bude urađeno kako treba, te odrednice neće biti“, smatra Radulović.

Marija Radulović, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније