Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

01. 08. 2018. 10:46 >> 10:38

ZA PROŠLU GODINU

Uslovno mišljenje DRI na finansije Ure

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Građanskog pokreta URA za prošlu godinu i negativno mišljenje na usklađenost poslovanja sa zakonskom regulativom.

DRI je objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja URA-e za prošlu godinu, Izjašnjenje subjekta revizije, Odgovor na Izjašnjenje, Aneks 3 Sporazuma o izbornom savezu za lokalne izbore u opštini Budva koji su održani 10. oktobra prošle godine i Obavještenje URA-e o gašenju računa.

"Na bazi sprovedene revizije, nadležni Kolegijum u sastavu senatora Nikole N. Kovačevića i Zorana Jelića, izrazio je uslovno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj i negativno mišljenje na usklađenost poslovanja sa zakonskom regulativom", saopšteno je iz DRI.

Finansijskom revizijom je utvrđeno da je Godišnji konsolidovani finansijski izvještaj URA-e za prošlu godinu sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja, osim za navedeno pod tačkom Prihodi od priloga, Troškovi volontera i Ostali rashodi.

Iz DRI su naveli da je na izražavanje uslovnog mišljenja uticalo to što URA nije usaglasila podatke iskazane u poslovnim knjigama i Izvještaju koji je dostavljen Agenciji za sprječavanje korupcije, nije pravdao dio troškova nastalih prilikom pružanja volonterskih usluga.

"Subjekt revizije prošle godine nije u poslovnim knjigama evidentirao sve troškove po osnovu preuzetih obaveza već je iste evidentirao u ovoj", kaže se u saopštenju.

Revizijom pravilnosti utvrđeno je da URA nije sve finansijske i druge radnje uskladila sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju, odnosno primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Na izražavanje negativnog mišljenja, kako su rekli iz DRI, uticalo je to što je revizijom utvrđeno da je dio prihoda koje je URA ostvarila za redovno poslovanje od opštine Budva uplaćen na izborni račun koji je otvoren za potrebe Koalicije "Budva more", što je suprotno Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

"Revizijom je utvrđeno da je subjekt revizije sa izbornog računa plaćao dio troškova za redovno poslovanje partije, što nije u skladu sa članom 18 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja", navodi se u sapštenju.

DRI je utvrdila da su troškovi izbornih kampanja URA-e premašili iznos za 13,35 hiljada eura od Zakonom utvrđenog limita i da su troškovi kampanje za izbori u Prijestonici Cetinje isplaćeni sa žiro računa za redovno poslovanje partije.

"Subjekt revizije je nadležnom organu Poreske uprave predao elektronskim putem IOPPD obrasce sa zakašnjenjem što nije u skladu sa Pravilnikom o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje“, kaže se u saopštenju.

DRI je utvrdila je URA prilikom angažovanja izvršilaca po ugovoru o djelu nije obezbijedila podatke o radno-pravnom statusu svih angažovanih u cilju pravilnog obračuna poreskih obaveza, već su iste obračunate i plaćene na način kao da su sva angažovana lica u radnom odnosu.

Revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja za prošlu godinu je takođe provjerena realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2016. godinu. 

„Revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja je utvrđeno da je subjekt revizije realizovao tri preporuke a nije četiri“, navodi se u saopštenju.

Kolegijum se, zbog većeg broja utvrđenih nepravilnosti i propusta u radu URA-e, usaglasio da izvještaj dostavi Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније