Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

24. 08. 2018. 07:36 >> 07:19
14

U PARLAMENTU

DPS i SD za poništenje odluka Podgoričke skupuštine

Demokratska partija socijalista DPS i Socijaldemokrate SD podržale bi inicijativu da se u Skupštini posebnim aktom ponište odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

Nikola Rakočević iz DPS-a za Pobjedu kaže da je “inicijativa da se u Skupštini da prilog istorijskom preispitivanju 1918. neophodna i pravedna”.

Stefan Šuster iz SD-a rekao je da bi njegova partija podržala takav akt ukoliko bude u skupštinskoj proceduri, da bi se, kako je dodao, “jednom za svagda stavila tačka i na tu prevaru Crne Gore”.

Rakočević ističe da poslije sto godina od državnog posrnuća, treba naći odgovor na pitanje da li su se Crnogorci i ostali građani Crne Gore, vratili nacionalnoj i državotvornoj svijesti.

On smatra da je kroz istoriju, “bilo logično, mada nepravedno, što ova tema nije stavljena u centar pažnje”. Rakočević je naglasio da je Crnoj Gori potrebno razobličavanje Podgoričke skupštine kroz javne rasprave sa uglednim i relevantnim stručnjacima.

“Na koncu i da razgovaramo o usvajanju rezolucije u Skupštini, treba vrlo pažljivo birati način. Jer, poništavati odluke jednog vaninstitucionalnog okupljanja, ispostaviće se, zlonamjerne, izdajničke skupine, nazvanog Podgorička skupština, u krovnoj instituciji Crne Gore, moglo bi značiti i priznavanje legitimiteta sramnih odluka iz 1918. Ipak, posljedice nelegitimne i nelegalne Podgoričke skupštine bile su sve do 2006. u potpunosti legalizovane. Zato je inicijativa da se i u Skupstini da prilog istorijskom preispitivanju 1918. neophodna i u krajnjem pravedna”, smatra Rakočević.

Portparol Socijaldemokrata Stefan Šuster kazao je za Pobjedu da je nepravda učinjena na Podgoričkoj skupštini ispravljena obnavljanjem crnogorske nezavisnosti.

“Kao što je javnost upoznata, 2011. godine Skupština Crne Gore je donijela Zakon o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, kojim je sraman događaj iz 1918. godine, jasno definisan kao nasilna aneksija države. Prethodno, obnavljanjem nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, ispravljena je vjekovna istorijska nepravda prema crnogorskoj nezavisnoj i samosvjesnoj državi koja je učinjena na Podgoričkoj skupštini 1918. godine”, rekao je Šuster, naglašavajući da se Deklaracija i Ustav Crne Gore jasno određuju prema tom aktu.

Prema njegovim riječima u svakom slučaju, SD će podržati takav akt ukoliko bude u skupštinskoj proceduri, da bi se jednom za svagda stavila tačka i na tu prevaru Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније