Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

27. 09. 2018. 15:35 >> 15:19
1

NIKOLIĆ PORUČIO

Nijesu imali dozvolu Skupštine za put na Tajvan

Crna Gora i NR Kina imaju izvanredne međudržavne odnose, koje karakteriše visok nivo političkog povjerenja, zajednička je ocjena predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića i ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Liu Đina (Liu Jin).

Ambasador NR Kine izrazio je zahvalnost Skupštini Crne Gore i predsjedniku Odbora za međunarodne odnose i iseljenike na blagovremeno iznesenom stavu, u kojem se država Crna Gora ogradila od nedavne posjete troje opozicionih poslanika Tajvanu.

Liu Đin je saopštio da kineska strana vjeruje kako je riječ o individualnom postupku, koji ne odražava stav Skupštine Crne Gore, koja je, kako tvrdi, uvijek promovisala najbolje odnose Crne Gore i Kine.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić istakao je da je za Crnu Goru, Peking veoma važna spoljnopolitička adresa, te da je Tajvan za zvaničnu crnogorsku politiku, sastavni dio "jedne Kine".

Nikolić je ponovio da opozicioni poslanici nijesu imali dozvolu Skupštine Crne Gore za put na Tajvan i da pomenuta grupa nije mogla predstavljati Parlament, ni državu Crnu Goru.

Prema Nikolićevim riječima, diplomatski ispad tri opoziciona poslanika, najviše štete napravio je njima samima, jer su, pored nepoštovanja institucija sopstvene države, trajno diskreditovali sopstvene pozicije u svakoj budućoj međunarodnoj akciji.

Nikolić je izrazio zahvalnost za dosadašnju izdašnu međudržavnu pomoć i podršku razvojnim projektima, među kojima je trenutno najveći strateški projekat, izgradnja autoputa Bar – Boljare. Izrazio je očekivanje da će Crna Gora, kao država članica NATO i buduća članica Evropske unije, i u narednom periodu biti primamljiva za kineske investitore.

Predsjednik Odbora je parlamentarnu saradnju Crne Gore i NR Kine ocijenio posebno uspješnom, imajući u vidu realizovane posjete na najvišem nivou, uspostavljenu saradnju radnih tijela, kao i činjenicu da su u oba zakonodavna doma formirane grupe prijateljstva.

Na sastanku je bilo riječi i o sadržajnoj saradnji dvije države na lokalnom nivou, koja je značajno doprinijela unapređenju infrastrukture i razvoju crnogorskih opština. Sagovornici su izrazili jasnu spremnost za kontinuirani razvoj konkretne bilateralne saradnje, sa akcentom na oblastima obrazovanja, nauke i kulture.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније