Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

01. 10. 2018. 19:30 >> 08:49
9

GRAĐANI ILI POSLANICI

Ko plaća ceh bojkota parlamenta?

Ko plaća ceh najvećeg parlamentarnog bojkota u Crnoj Gori do sada - građani, parlament ili poslanici koji su u bojkotu. Odgovor bi mogao da glasi, svi po malo. Iskustvo bivšeg poslanika Predraga Drecuna kaže da bi, na kraju, najviše štete od toga što su se pojedini odlučili za vanparlamentarno djelovanje mogli da imaju upravo poslanici.

Analitičar i bivši poslanik Predrag Drecun podsjeća da su na dužinu bojkota upozoravali i oni koji Crnu Goru posmatraju sa strane. Podsjeća da je to za njih neshvatljivo i da svaku priliku koriste da pozovu poslanike da se vrate u Parlament. Analitičari smatraju da se to rješava izborima, ali da za vanrednim nema potrebe. 

"Pa bio sam poslanik i bilo je toliko bojkota i pokušaja bojkota i u vrijeme kad sam ja bio poslanik", kaže Drecun. 

Bojkot, na kojem istrajava dio opozicije, uskoro će obilježiti i godišnjicu. Naime, vrata Skupštine već dvije godine ne otvaraju poslanici Demokrata i Ure. Poslovnik kaže da to ne bi trebalo da rade.

Prema članu 55. Poslovnika Skupštine, poslanik je dužan da učestvuje u radu Skupštine i odbora čiji je član i da odlučuje.

"Ko je poslodavac poslaniku? Poslodavac su građani. Šta god piše u jednom poslovniku, recimo da je poslanik dužan da prisustvuje sjednicama skupštine ili radnih tijela, ukoliko to on ne radi šta je sankcija, sankcija u krajnjem može biti samo na izborima, a može biti naravno u smanjenju zarada poslanicima," kaže bivši poslanik Predrag Drecun.

Smanjena ili ne, tek za zarade poslanika koji bojkotuju rad parlamenta, u maju je isplaćeno skoro 53 000 eura.

"Dokle će to trajati zavisi od ciljeva i vladajuće strukture i opozicije. Ili vanrednim ili redovnim s obzirom na to da opozicija ne ometa rad vlade, jedino se može riješiti to pitanje. Lično ne bih da procjenjuejm spolja, ali koliko poznajem situaciju u CG, ne vidim razloge za vanredne parlamentarne izbore", smatra analitičar Dušan Janjić.

"Taj an blok bojkot je uvijek bio loš. Dao je loše rezultate za one koji su bojkotovali. Zašto? Prosto što ostavljaju prostor onome ko je u parlamentu da radi šta hoće. Ne možete uticati na to, on ima legitimitet, ima većinu. To svijet ne poznaje kao metod političkog djelovanja. Bojkotovati par godina instituciju, to je za sve koji posmatraju CG kao političko društvo jedna neshvatljiva činjenica", istakao je Drecun.

Tatjana Debeljević, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније