Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

05. 10. 2018. 12:50 >> 21:56
16

PROSLAVA NA CETINJU

"Vojska temelj savremene Crne Gore"

Vojska Crne Gore jedna je od temeljnih institucija naše savremene države, a u njoj je sjedinjena naša slobodarska tradicija i euroatlantska stvarnost, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je, tokom proslave Dana Vojske Crne Gore na Cetinju, istakao da se u sadašnjoj ulozi armije jasno prepoznaju "vizija i stremljenja moderne Crne Gore, snažno utemeljena u našoj velikoj istoriji i herojskim podvizima mnogih generacija".

"Te ideje su bile i ostale zajedničke: sloboda, nezavisnost i odbrana mira i nacionalnog i državnog dostojanstva", rekao je Đukanović.

U obraćanju crnogorskim vojnicima, Đukanović je rekao da su odabrali "jedan od najčasnijih poziva, koji je u Crnoj Gori uvijek bio na posebnoj cijeni".

"Nadležni državni organi, kao i vrhovna komanda, čine i činiće sve da Vojska uvijek bude državna institucija za poštovanje. Kao i vojničko zanimanje koje će biti dostupno samo najboljima, najspremnijima, i najodanijima svojoj državi Crnoj Gori. Država će učiniti sve za poboljšanje vašeg socijalnog statusa, i za modernizaciju vojske u skladu sa savremenim potrebama i trendovima", istakao je Đukanović.

Već se osjećaju pozitivni efekti članstva u NATO

Uz podsjećanje da Vojska Crne Gore drugu godinu slavi svoj Dan kao sastavni dio snaga NATO-a, Đukanović je rekao da je "dobro osposobljena, efikasna, interoperabilna Vojska Crne Gore bila snažan pokretač zemlje do ostvarenja prvog spoljnopolitičkog prioriteta - članstva u Alijansi".

"Siguran sam da će se tek sa vremenske distance objektivno sagledati i cijeniti veličina i značaj tog podviga, najvećeg poslije obnove crnogorske državnosti prije 12 godina. Svoj međunarodni kredibilitet naša Vojska legitimisala je zapaženim učešćem i saradnjom u misiji NATO u Avganistanu, kao i u vojnim misijama EU i UN. Danas u statusu članice, naša zemlja doprinosi misijama i operacijama Alijanse čiji je cilj odvraćanje i odbrana na Istočnom i Južnom krilu, kao i projektovanje stabilnosti van granica NATO", rekao je Đukanović.

Crna Gora se, navodi on, pokazuje odgovornim partnerom i saveznikom u svim aspektima koje podrazumijeva novi status.

"Već izdvajamo za odbranu 1,7% BDP-a, s jasnim planom da i prije 2024. dostignemo 2%, kao i 20% ukupnog budžeta odbrane za modernizaciju do 2022, što je standard NATO. Naravno, to je izdvajanje za našu odbranu i Vojsku, a ne kako bi htjeli predstaviti kritičari i protivnici aktuelne državne politike – neodgovorno trošenje novca poreskih obveznika za NATO. Dakako, i NATO smatramo svojim, o čemu najbolje svjedoči član 5 Vašingtonskog ugovora", kazao je predsjednik Đukanović. 

Osvrnuo se i na benefite članstva u NATO.

"Već se osjećaju veoma pozitivni efekti kroz veći priliv investicija ne samo iz država NATO, već i iz cijelog svijeta, dok je broj turista iz zemalja Alijanse povećan u prvoj godini za 25%. Stabilnost i ojačana bezbjednost snažno doprinosi ostvarenju najvažnijeg prioriteta naše državne politike - bržeg ekonomskog, institucionalnog i demokratskog razvoja. Crna Gora je nakon obnove nezavisnosti u kontinuitetu najdinamičnija ekonomija u našem regionu s realnim izgledima da takav trend sačuva i u narednom srednjoročnom periodu. 

Takođe, kontinuirani i sistematični razvoj institucija, kao i unapređenje vladavine prava, pouzdan su temelj sigurnosti građana i demokratske emancipacije crnogorskog društva", kazao je Đukanović.

Posebno, kako je istakao, naglašava "značaj našeg članstva u NATO i za region u kojem živimo".

"Sa zakašnjenjem, iz poznatih razloga, Zapadni Balkan se ipak opredijelio za integraciju u evropski sistem vrijednosti. Vjerujem da pozitivni primjeri kao što je crnogorski doprinose istrajnosti državnih politika svih zemalja regiona na tom kursu. To može biti od presudnog značaja za očuvanje i unapređenje stabilnosti i otvaranje perspektive bržeg razvoja zapadnobalkanskog društva u cjelini", kazao je Đukanović.

Bošković: Starješine pozvane da ljudima zapovijedaju

Ministar odbrane Predrag Bošković poručio je starješinama da su "pozvani da ljudima zapovijedaju", jer kako je istakao, najbolje zapovijeda onaj koji umije najbolje poslušati.

Bošković je vojnicima poručio da vjerno zakletvi služe pod zastavom, kao sto su naši prečašnici toliko puta prije.

“Sa ovog mjesta branjene su naše davne i pradavne želje, uzdizane nade, pa neka danas i ubuduće vojnička čast bude vaše vrhovno načelo”, kazao je Bošković.

On je istakao da je crnogorska vojska igrala najvažniju društvenu ulogu u državi, kao i da je taj poziv bio “stepenik do neba”, odnosno karta za beskonačnu slavu.

Načelnik Generalštaba VCG, Dragutin Dakić rekao je da je Cetinje kroz vjekove bilo baklja slobodarskog duha, časti i slobode Crne Gore.

"Te vrijednosti treba da promovišemo, da pokažemo da Vojska odano služi interesima države, njenih građana i naših saveznika, baštineći temeljne principe na kojima počiva moderno drušvo", naveo je Dakić.

On je rekao da VCG odavno služi interesima države i da je u svom stroju i u šari uniforme vojnika svaki pedalj Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније