Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

01. 11. 2018. 12:57 >> 12:39

NOVAKOVIĆ SMATRA

"Vlada obesmislila finansijsku podršku NVO"

Vlada je prekršila Zakon o izmjenama i dopunama o nevladinim organizacija u svim segmentima finansijske podrške nevladinim organizacijama i obesmisllila taj proces, saopštila je izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) Ana Novaković.

Kako je kazala Novaković, Zakon obavezuje ministarstva koja će finansirati projekte NVO, da do 1. juna tekuće godine predlože prioritetne oblasti za finansiranje u narednoj godini, te da o njima obave konsultacije sa nevladinim organizacijama. 

"Ipak, nijedno ministarstvo u 2018. nije objavilo sektorske analize u roku koji predviđa zakon. Ministarstvo pravde je, na primjer, sektorsku analizu objavilo sa gotovo šest mjeseci zakašnjenja. Osim toga, već dvije godine zaredom, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo finansija ne predlažu oblasti za finansiranje projekata NVO. S obzirom na to da ovi organi već dvije godine ne prepoznaju potrebu da podrže projekte NVO i u saradnji sa NVO realizuju svoje programe i planove, očekujemo konkretno obrazloženje ovakvih odluka od strane pomenutih resora", istakla je ona.

Izvršna direktorka CRNVO je naglasila da je Vlada u obavezi da do 31.jula tekuće za narednu godinu donese Odluku o prioritetnim oblastima od javnog interesa u kojima će se finansirati projekti i programi nevladinih organizacija.

"Međutim, Vlada još uvijek nije donijela tu Odluku, čime već nekoliko mjeseci krši zakonsku obavezu. Zbog toga, ni na samom kraju 2018.  nije poznato u kojim oblastima će se finansirati projekti u sljedećoj, 2019.", istakla je Novaković.

Ona je poručila da najveći broj ministarstava nije donio odluku o dodijeli sredstava za projekte u 2018.

"Kako je već 11-ti mjeseci tekuće godine, postavlja se pitanje kako će se uopšte projekti sa ovogodišnjih konkursa realizovati u ovoj godini. Objektivno, najveći broj projekata će se vjerovatno realizovati u narednoj godini, što direktno utiče na dinamiku podržanih projekata, ostvarenje njihovih ciljeva, narušava propisane rokove i dovodi u pitanje cjelokupni koncept finansiranja programa i projekata NVO", rekla je Novaković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније