Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

TVCG [ Objavio: O.Z. ]

05. 11. 2018. 07:59 >> 08:31
1

ZAKON O EKSPROPRIJACIJI

Na korist ili štetu građana?

U Skupštini Crne Gore je nedavno završena rasprava o Izmjenama Zakona o eksproprijaciji, kojim se definišu novi uslovi i procedure prenosa prava svojine sa građanina na državu, u slučajevima kada je to neophodno uraditi zbog javnog ineteresa. Tom temom bavili smo se i u našoj emisiji "Okvir" TVCG.

Za predstavnike opozicije i NVO sektora predloženim izmjenama tog zakona krše se ustavom zagarantovana prava, dok predlagači tvrde suprotno i ističu da se upravo tim tekstom jača sigurnost građana.

"Ovim zakonom, Vlada eliminiše sud kao nezavisan i neprestrasan treći organ vlasti, koji je jedini može odlučivati da li je za imovinu plaćena ili određena pravična naknada. Do sada je sud to određivao. Sada Vlada, preko Ministarstva finansija, oduzima imovinu, određuje koliko će platiti za to i stupa u vlasništvo i posjed, bez obzira n a to da li ste se žalili sudu ili ne", kazao je poslanik Neđeljko Rudović u emisiji "Okvir".

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović kazala je da je zakon precizirao ko može biti korisnik eksproprijacije i zbog čega se neka nepokretnost može eksproprisati.

"Dakle, svrha eksproprijacije, nikako u tom članu ne piše niti hotel, niti kondo hotel. Niti se ovim predlogom zakona dira u visinu pravične naknade, osim što se pojačava sigurnost građanina kada je riječ sama procjena visine pravične naknade. U odnosu na važeći zakon, komisija koja broji tri člana, sada broji pet članova, od kojih najmanje tri moraju biti sudski vještaci, što je izuzetno važno, jer se u praksi pokazivalo da dolazi do razlike u procjeni tržišne vrijednosti", istakla je Šćepanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније