Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

14. 11. 2018. 19:40 >> 19:18

SA POSPA PORUČENO

Bojkot nije odraz evropske demokratije

Bojkot institucija od dijela opozicije, Demokrata i Ure, nije odraz evropske demokratije. Dijalog mora da se vodi u Parlamentu, a ne na ulici ili nekom drugom mjestu. To su poručili evropski predstavnici tokom sjednice parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruzivanje u Strazburu. Odbor za reformu izbornog zakonodavstva koji je inicirala vladajuca partija, ključan je i dobar potez vlasti na putu ka EU, ocijenili su predstavnici Evrope.

Parlamentarni Odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore ponovo je u Evropskom parlamentu okupio evropske i crnogorske parlamentarce. Konkretni potezi države na unapređivanju izbornog zakonodavstva uvaženi su od strane Evrope uz ocjenu da kao zemlja kandidat za članstvo, Crna Gora nastavlja da ispunjava reforme. Pored pohvala bilo je i kritika i to na opoziciono bojkotovanje institucija od strane dijela poslanika.

"Žalim zbog bojkotovanja odbora od strane Demokrata i Ure . To nije u skladu sa evropskom demokratijom. Jasno je da se debata mora voditi u skupštini, umjesto bojkota, bitke bi trebalo da biju na demokratski način", kazao je izvjestilac EP za Crnu Goru, Čarl Tanok.

Funkcionalan parlament je ključan da bi Crna Gora bila članica EU. Opozicija mora da bude konstruktivna i stalno ponavljamo da se dijalog vodi u Parlamentu, ne na ulici ili nekom drugom mjestu, kaže Dejvid Martin predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta pri POSP-u.

Na svim politčikim akterima je da sarađuju na sprovođenju reformi. Odbor ima krucijalni značaj i pažljivo ćemo pratiti njegov rad, istakla je ambasadorka Austrije u Crnoj gori Ana Janković.

Opozicioni poslanik iz SDP-a je tokom sjednice istakao da vjeruje da će dijalog biti jači od razlika.

"Skupština je još mjesto gdje se svađaju partije. Ali nadam se da ce se dijalog vratiti u parlament jer je to glavni cilj", kaže Ranko Krivokapić iz SDP-a.

Ocijenjeno je i da Crna Gora poštuje prava i slobode građana. Tokom debate čuli su se stavovi o poštovanju prava manjina, istaknuta  je i važnost nezavisnosti sudstva i borbe protiv nasilja u porodici.

Parlamentarni Odbor za stabilizaciju i pridruzivanje nastavlja rad. Crnogorski  evropski poslanici razgovaraće o ulozi koju Crna Gora ima u regionalnoj saradnji  i njenom doprinosu stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Biće riječi i o ekonomskim pitanjima.

Natasa Mitrović, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније