Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

14. 12. 2018. 13:51   >>  15:34 19

VULIĆ OCIJENIO

Crnogorski Muslimani su izdržali udar vremena

Crnogorski Muslimani izdržali su udar vremena, pomodarske vjetrove koji duvaju sa svih strana ostajući dosljednji izboru svojih predaka da im nacionalno ime bude Musliman, saopštio je predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić.

On je, povodom obilježavanja jubileja 10 godina postojanja i rada Savjeta Muslimana Crne Gore u Podgorici, u KIC-u ,,Budo Tomović”, istakao da su u posljednjih 20 godina “doživjeli neviđenu asimilaciju koja se najbolje očitava u brojkama, iz popisa 1991. godine, kada ih je bilo oko 90.000 do današnjih dana kada se ta brojka smanjila na 20 i nešto hiljada”.

“Ali, to nas neće pokolebati, jer dužni smo precima. Onim istim precima koji su se na prostoru nekadašnje Jugoslavije sredinom prošlog vijeka izborili da nacionalno ime svih slovenskih pripadnika islama bude Musliman. Bila je to velika borba časnih pojedinaca koje ne smijemo zaboraviti i lako precrtati ono za što su se izborili u nekim teškim vremenima, kada je bio pravi izazov dati sebi pravo da nosiš nacionalnu odrednicu Musliman”,  rekao je on, prenosi Pobjeda.

Nakon borbe koja je trajala jako dugo, a u kojoj je učestvovao i akademik Avdul Kurpejović, Muslimani su, podsjetio je on, imenovani u Ustavu iz 1974. godine.

“Jednim potpisom grupe ljudi, samoizabranih, uz određeni politički uticaj pokušano je da se taj nacionalni predznak Musliman prebriše 2001. godine, ali nijesu uspjeli u tome”, naveo je Vulić.

Savjet Muslimana Crne Gore, podsjetio je on, zvanično je formiran u martu 2008. godine, na “inicijativu grupe građana muslimanske nacionalnosti, što ni tada, a ni danas nije bilo nimalo lako biti.

“Pritisnuti sa svih strana, smogli smo snage da oformimo Savjet koji brine o kulturnom i istorijskom nasljeđu crnogorskih Muslima, a baštini crnogorski jezik kao svoj, Crnu Goru kao svoju matičnu državu”,  rekao je Vulić.

Zelja i namjera Savjeta je, prema njegovim riječima, da ,,Crna Gora bude svih nas, a da Savjet bude ta spona između nacionalnih manjina koji će sa svim građanima zajednički graditi budućnost naše jedine države.

“Crnogorski muslimani nemaju izvornu političku partiju. Smatramo da nam možda nije ni potrebna, jer je naš koncept građanski uz puno razumijevanje za potrebe jedne nacionalne manjine za očuvanjem kulturnog i nacionalnog identitet, a i ravnopravan status u društvu. Smatramo da nam ovakva Crna Gora to i omogućava, ali i da može biti i bolje”, rekao je on.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније