Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković, TVCG

28. 12. 2018. 23:58 >> 11:57
15

SKUPŠTINA

Izmjene Zakona o javnom redu i miru bez podrške

Predlog izmjena Zakona o javnom redu i miru nije dobio podršku većine poslanika u Skupštini Crne Gore. Za zakon je glasalo 40 poslanika, pa nije bilo potrebne većine.

Najviše polemike u raspravi o tom predlogu zakona, izazvao je član da će onaj ko postavi reklame i oglasne panoe na kojima su neprimjereni ili obmanjujući sadržaji biti kažnjen. I dok iz vladajućih partija tvrde da je to racionalno rješenje jer se u posljednje vrijeme potire crnogorski identitet, iz opozicije tvrde da je zakonsko rješenje vrlo opasno i neutemeljeno.

Dobra je odluka svih koji su podržali prijedlog potpredsjednika Skupštine Gencija Nimanbegua, da fizička lica ubuduće, zastavu, grb ili simbol druge države mogu isticati bez sankcionisanja. To je, kaže Nimanbegu buo i logičan potez, s obzirom na to da je prethodno zakonsko rješenje bilo diskriminatorsko, naročito prema manjinama.

"Ovo je jedna tematika koja sigurno za nas predstavlja za našu zajednicu Crne Gore za druge manjinske narode od životnog interesa, interesa osnovnih prava i sloboda. Pravo koje smo stekli još 2000 god zbog načina kako pojedini su policijski službenici interpretirali zakon je bilo ugroženo", kazao je Nimanbegu.

Njegov amandman za većinu parlamentaraca bio je prihatljiv. Nije član koji je predložila Vlada - da se kazne svi oni koji postavljaju bilborde na kojima su neprimjereni ili obmanjujući sadržaji, koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana. Na to su, kažu u DPS- u bili prinuđeni, s obzirom na brojne zloupotrebe, ali i pravne praznine.

"Ovo je uslovilo nešto što se u praksi dogadja a nedopustivo je dakle potiranje našeg državnog i kulturnog identiteta, negiranje gradjanskog profila crnogorskog društva i zastušanje i veličanje fašističkih, šovinističkih i nacističkih ideja, da ne dozvolimo više da na bilbordima imamo onakve reklame, koje su direktno protiv države Crne Gore", kazala je poslanica DPS-a Marta Šćepanović.

Nova zakonska rješenja pravno su opravdana i racionalna, tvrde u DPS-u. U opoziciji misle drugačije.

"Izlazite u susret na način da nikad više neće biti kažnjivo kad fizičko lice na teritoriji, na spornom, dijelu, ka Kosovu, postavi zastavu Albanije i ja vam kažem aferim. Što ste tražili to ste i dobili. Svaka vam čast", rekao je nezavisni poslanik Goran Danilović.

"Država mora da štiti svoj simbol, i ko toga nije svjestan, evo ja govorim iz pozicije pripadnika manjina u jednoj građanskoj partiji, i nema tu nikakve trgovine, nikakvih ucjena, nema tu nikakvih povlađivanja bilo kome", kazao je Ljuiđ Šrkelja (DPS).

"Ja mislim da nije dobro da se strahom ućeruje ljubav prema Crnoj Gori", poručio je nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

"Mislim da se ovdje niko ne bi trebao plašiti zastava nacionalnih manjina. Nacionalne manjine su iskazale svoj stav i odnos prema Crnoj Gori, ne samo prije 12 godina", istakao je Adrijan Vuksanović (HGI).

"Mi trebamo da imamo norme koje će da štite državne simbole, ali da to bude onako tananano osjetljivo napisano da na bilo koji način ne ugrožava suprotno mišljenje", smatra je Raško Konjević (SDP).

"Đe ste bili juče oko rezolucije i prije rezolucije, ne bi možda u tom trenutku došlo do te političke akcije ove većine, da vlast u Budvi koju konstituišete vi iz SDP,  nije montirala bilborde koji su nas isprovocirali?", upitao je Miodrag Vuković (DPS).

I dok iz opozicije sumnjaju kako će se zakon sprovoditi u praksi, iz vladajućih partija poručuju da slična rješenja ima većina evropskih zemalja i da će vrijeme pokazati kako će se zakon sprovoditi. Cilj je, kako su poručuli, zaštita crnogorskog suvereniteta.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније