Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

01. 02. 2019. 11:25 >> 11:27
5

BIVŠI PREDSJEDNICI

Budućnost EU je budućnost Balkana

Budućnost Evropske unije (EU) je budućnost Zapadnog Balkana, ocijenili su bivši predsjednici država i vlada ragiona, tokom formiranja Podgoričkog kluba u glavnom gradu Crne Gore.

Osnivači Kluba su bivši predsjednici Crne Gore, Makedonije i Slovenije, Filip Vujanović, Branko Crvenkovski i Danilo Tirk, bivši predsjednik Vijeća Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i bivši premijeri Srbije i Hrvatske Mirko Cvetković i Jadranka Kosor.

Članovi su bivši predsjednici Slovenije Milan Kučan, Hrvatske Stjepan Mesić, Srbije Nataša Mićić, Albanije Alfred Moisiu i Kosova Fatmir Sejdiju, kao i raniji premijeri Crne Gore i Makedonije, Igor Lukšić i Hari Kostov.

Klub posvećen afirmaciji evropskih vrijednosti

Klub je osnovan kao dobrovoljna i neprofitna organizacija radi ostvarivanja opštih interesa i ciljeva. 

"Klub će biti posvećen prosperitetu, dobrim odnosima i afirmaciji evropskih vrijednosti u državama članova Kluba, kao i regiona i Jugoistočne Evrope kojoj pripada“, navodi se u osnivačkom aktu.

Klub će, uz puno poštovanje vrijednosti i posebnosti država članica, kako se navodi, snažno doprinositi razvoju dobrosusjedstva, regionalnoj saradnji i afirmaciji regiona u međunarodnoj zajednici.

"Klub će biti posvećen zaštiti ljudskih i manjinskih prava i afirmaciji vladavine prava u skladu sa najvišim evropskim i medjunarodnim standardima“, kaže se u temeljnom aktu.

Podgorički klub biraće članove u skladu sa Statutom i oni predstavljaju, u normativnom smislu, Skupštinu Kluba a Upravni odbor je organ upravljanja.

Vujanović: Ne želimo da se bavimo dnevnom politikom

Klub se osniva na neodređeno vrijeme i ima status pravnog lica koji će biti registrovan kod nadležnog državnog organa u Crnoj Gori.

Vujanović je novinarima nakon potpisvanja osnivačkog akta kazao da u Klubu ne žele da se bave dnevnom politikom, već stanjem unutar regiona, potrebama za dobre susjedske odnose i promocijom regiona u međunarodnoj zajednici.

On je kazao da su Podogrički klub formirali u ambiciji da znanjem, iskustvom i angažmanom obezbijede da dobiju priliku da na domaćim i međunarodnim adresama promovišu viziju koju su nazvali „Novi narativ za Zapadni Balkan-vizija do 2030 godine“

„To je naše viđenje odnosa u oblasti ekonomije, kulture, nauke, istraživanja, gdje ćemo nastojati da formiramo dobar ambijent u kojem će se kvalitetno rješavati unutrašnji odnosi u regionu i pojedini odnosi unutar država koje smatramo da se ne uklapaju u tu viziji“, rekao je Vujanović.

Prema njegovim riješima, u Klubu će afirmisati evropske vrijednosti.

„To je ono što nas spavaja, za šta se svi zalažemo, a tematski ćemo raditi na onome što bude sadržaj naše vizije imati sastanke u novom narativu Zapadnog Balkana“, naveo je Vujanović.

Budućnost EU i Zapadnog Balkana dvosmjerna ulica

Kako je rekao, žele da daju novu priču, koja će biti oslobođena istorije.

„Nećemo se baviti istorijom i njenim redizajniranjem već sadašnjošću i budućnošću“, poručio je Vujanović.

Lagumdžija je kazao da će jedna od osnovnih ideja djelovanja Kluba biti pokušaj da na određeni način artikulišu nešto što su nazvali „Vizija Zapadnog Balkana 2020/30“ i uopšte Jugoistočne Evrope.

Ta vizija, prema njegovim riječima, mora biti inkorporirana u viziju EU 2030. godine.

„Pokušavamo da utičemo na to da se što više stvara klima o tome da je budućnost EU i Zapadnog Balkana dvosmjerna ulica. Ukoliko ne uspiju jedni neće uspjeti ni drugi i obrnuto“, rekao je Lagumdžija.

Nastojeći da pobjegnu od dnevne politike što je više moguće, kako je kazao, žele da ponude najširu platformu za dijelog u regonu i sa prijeteljima iz EU i okruženja dođu do zajedničke vizije kako Zapadni Blakan može da se integriše u Uniju.

Formiranje kluba građenje mostova

„Zato ćemo pokušati da napravimo dijalog širom regiona i stvorimo pozitivnu dinamimu u kojoj bi pokušali napraviti novi narativ u kojem balkanizacija odraz prošlog vremena, a da je evropeizacija ovog prostora naša budućnost“, istakao je Zagumdžija.

Kosor je formiranje Podogričkog kluba nazvala inicijativom za dodatnim građenjem mostova.

„Ne građenje mostova samo prema EU, već čvršće mostova saradnje između naših država, koji nijesu uvijek dovoljno čvrtsi i jaki i onakvi kakvi bismo htjeli“, istakla je Kosor.

Ona smatra da je jedino pravi, istinski otvoreni evropski put zemljama Zapadnog Balkana garancija trajnog mira i prosperiteta za sve narode.

„Ovo nije ideja obnavljanja bilo kakvih asocijacija i udruživanja iz prošlosti. Mi smo ovdje susjedi i tako ćemo zauvijek živjeti. To je jedino što ne možemo mijenjanati, ali možemo unaprjeđivati naše odnose“, poručila je Kosor.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније