Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

02. 09. 2019. 07:13   >>  07:14 19

ČANAK

Rusija se neće lako odreći uporišta u CG

Balkan je uvijek bio mjesto sukobljavanja interesa. Veliki uticaj EU na Balkanu je doveo do sužavanja prostora Rusiji da ima svoje uporište na tom prostoru. Ona se tih uporišta u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i djelimično u Sjevernoj Makedoniji bez borbe neće lako odreći, kaže predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak za Pobjedu.

 Čanak smatra da je najveći problem regiona odlazak mladih.

Otvaranje auto-puta "Miloš Veliki" bila je glavna vijest nekoliko dana u Srbiji. Tom medijskom spektaklu prisustvovao je i Andrija Mandić, jedan od vođa Srba iz Crne Gore. Upitan šta prisustvo Mandića govori o odnosima dvije države, ako se uzme u obzir da niko iz crnogorskog rukovodstva nije pozvan da prisustvuje otvaranju, Čanak kaže da nije najjasnije.

"Bio je prisutan i Milorad Dodik, vjerovatno po sličnom osnovu kao "jedan od vođa srpskog naroda van Srbije“. Lično, ne mogu da razumijem kakve veze imaju predstavnici etničke grupe (čak i ako ova dvojica to jesu, a što bismo mogli dovesti u pitanje) sa državnim infrastrukturnim projektom koji bi trebalo da bude od koristi i drugim državama u regionu, a ne pojedinim etničkim grupama. Mislim da približavanje izbora pojačava možda čak i vidljivije u Hrvatskoj nego u Srbiji, koketiranje sa nacionalnim simbolima i mitovima i to atmosferu čini zapaljivom i opasnom na mnogo načina", istakao je on.

Čanak kaže da je pravo pitanje kako to da se izbori dobijaju na nacionalizmu, a ne na kosmopolitizmu i zašto bezmalo niko na ovim prostorima nije napravio istorijski otklon od devedesetih.

"Tu moram da podsjetim i na potpuno pogrešnu politiku međunarodne zajednice devedesetih, koja je pod sloganom „ne smije biti poraženih strana“ prilikom pravljenja Dejtonskog sporazuma, umjesto da se sa tim sistemski završi, dozvolila da se legitimizuju najnazadnije ideje krvi i tla na Balkanu i da sada obilato rađaju svoje otrovne plodove2, istakao je on.

Otvoren je integrisani granični prelaz sa Sjevernom Makedonijom iako je Zoran Zaev veoma ružno predstavljen u medijima bliskim vladajućim strukturama.

Kakvi su odnosi Srbije sa susjedima - zašto se stalno poseže za duplim standardima? Da li se radi o neznanju ili tretiranju, pokazivanju nadmoći Srbije?

"Već više od sto godina, u srbijanskim intelektualno-političkim krugovima uvriježeno je mišljenje da je Srbija nešto više, jače, bolje, starije i važnije, od svih ostalih na Balkanu. Da su svi Južni Sloveni trebali da budu prezahvalni Srbiji za oslobođenje od turske ili austrogarske okupacije i da u tom smislu Srbija ima neko prirodno pravo da upravlja i dominira svakom Jugoslavijom. Uzimajući u obzir ogromne žrtve, koje je Srbija podnijela u Prvom svjetskom ratu, takvo mišljenje se može donekle razumjeti, ali ne i prihvatiti jer je upravo poimanje Jugoslavije kao proširene Srbije ili Velike Srbije sa lažnom ličnom kartom i dovelo do suštinske kompromitacije i uništenja jugoslovenskog projekta, koji je u civilizacijskom smislu mogao biti preteča ideje EU", ističe on.

"Integrisani prelaz sa Sjevernom Makedonijom je odlična vijest. I čudi me da prvi takav prelaz nije napravljen upravo sa Crnom Gorom. Nadam se da će već sljedeći biti", zaključio ej Čanak.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније