Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: M.L.B. [ Mina ]

23. 09. 2019. 12:41   >>  14:07 7

NIMANBEGU UPOZORAVA

Albanci u Plavu i Gusinju diskriminisani

Institucije nemaju plan kako da riješe diskriminaciju i da Albancima u Plavu i Gusinju omoguće da ostvare Ustavom garantovano pravo na srazmjernu zastupljenost pri zapošljavanju, ocijenio je potpredsjednik parlamenta Genci Nimanbegu.

On je kazao da su Albanci iz Plava i Gusinja nezadovoljni realizacijom njihovih osnovnih ljudskih prava, prije svega u procesu zapošljavanja i proporcionalnom predstavljanju u organima lokalne i državne vlasti i institucijama sistema.

"Što umnogome doprinosi slabom ekonomskom položaju, prije svega mladih porodica, a s tim i velikom nivou iseljavanja Albanaca iz ovih krajeva", istakao je Nimanbegu na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, sa tim problemima upoznati su i najviši državnici Crne Gore, ali do sada bez ikakvog rezultata.

"Obratili smo se starješinama državnih institucija i organa kako bi dobili podatke od tih institucija i uporedili njihove podatke sa podacima dobijenim od naših aktivista“, dodao je Nimanbegu.

On je podsjetio da Ustav garantuje manjinskim nacionalnim zajednicama pravo na autentičnu zastupljenost u državnom i lokalnim parlamentima, shodno principu afirmativne akcije, kao i pravo na srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave.

Nimanbegu je kazao da su, na osnovu podataka do kojih su došli, zaključili da su najvažnije institucije u kojima su Albanci minimalno zastupljeni ministarstva zdravlja, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja, Uprava za inspekcijske poslove, Uprava za šume, Zavod za zapošljavanje i Nacionalni park Prokletije.

On je rekao da su pitanja o zaposleni Albancima poslali u prvoj polovini juna mjeseca, ali odgovore nijesu dobili od NP Prokletije i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Zaposleno između jedan i dva odsto Albanaca

Na pitanje kakvo je stanje na državnom nivou, i da li u vladajućoj koaliciji imaju neki dogovor sa partnerima po pitanju zapošljavanja, on je rekao da je, prema podacima iz 2015. godine, zaposleno između jedan i dva odsto Albanaca.

„Ja tražim institucionalni odgovor, ne dogovor na način da će se zaposliti par Albanaca na osnovu nekog političkog sporazuma“, istakao je Nimanbegu.

On je dodao da unutar vladajuće koalicije imaju dogovor koji se tiče rukovodećih pozicija, i da to ne utiče na procentualno zapošljavanje.

Komentarišući navode o partijskom zapošljavanju, on je rekao da je to veliki problem, koji može veoma štetiti razvoju države.

„Ovdje posebno mogu istaći određena ministarstva koja su možda prepoznata, evidentno je bez dokaza, na taj način da se zapošljavanje radilo prema partijskoj pripadnosti. Moramo reći da imamo demokratski defekt u tom dijelu“, kazao je Nimanbegu.

On nije želio da precizira na koja ministarstva misli, navodeći da za to nema dokaza.

„Ne bih precizirao jer za to nemam dokaza, ali moj utisak je da ima tih ministarstava. Čim budem imao dokaze, ja ću javno izaći“, dodao je Nimanbegu.

Niko ne smije biti izuzet od istrage

Nijedna osoba ne smije biti izuzeta od istrage oko korupcije u Tužilaštvu, koja je pokrenuta nakon objavljivanja audio snimaka Duška Kneževića, pa ni vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, kazao je potpredsjednik parlamenta Genci Nimanbegu.

Ističe da je jasno da je cijeli slučaj bacio sijenku na Tužilaštvo i tužioce.

“Nijedna osoba ne smije biti izuzeta koji god položaj da pokriva. Ona treba da bude isto podložna zakonima kao što sam ja, kao što su svi drugi u državi”, odgovorio je Nimanbegu, novinarima.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније