Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

03. 10. 2019. 20:16 >> 20:19

SASTANAK SKUPŠTINSKIH ODBORA

Slovenija iskren prijatelj Crnoj Gori

Slovenija je iskren prijatelj Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji (EU) i kroz članstvo u NATO, ocijenjeno je na zajedničkom sastanku skupštinskih odbora za evropske integracije i za bezbjednost i odbranu sa članovima Odbora za vanjsku politiku slovenačkog Državnog zbora.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku je istaknut značaj daljeg unaprjeđenja tradicionalno prijateljskih odnosa i saradnje između dvije zemlje u brojnim oblastima, a naročito u procesu evropskih integracija, kao i u sektoru bezbjednosti i odbrane.

„Takođe je bilo riječi o aktuelnim bezbjednosnim izazovima i političkim dešavanjima na regionalnom i međunarodnom planu“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su naglasili važnost dostizanja i poštovanja evropskih standarda i vrijednosti, cijeneći da su saradnja i zajednički rad preduslovi za dalje napredovanje dvaju zemalja u svim segmentima.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović je istakao da je cilj pregovaračkog procesa da Crna Gora na pravi način sprovede ključne reforme, stavljajući poseban akcenat na vladavinu prava i poglavlja 23 i 24.

Prema njegovim riječima, napredak u ovoj oblasti bi značajno uticao na dalje zatvaranje poglavlja, i otvaranja preostalog poglavlja 8 – Konkurencija.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Branko Čavor je predstavio nadležnosti radnog tijela na čijem je čelu uz poseban osvrt na zakonodavne aktivnosti, kao i rezultate ostvarene na planu sprovođenja parlamentarnog nadzora i saradnje sa subjektima u sektoru odbrane i bezbjednosti.

On je istakao značaj podrške koju Slovenija u kontinutetu pruža Crnoj Gori u okviru aktuelnog procesa evropskih integracija, kao i u svojstvu saveznice i partnera u Sjevernoatlantskom savezu.

Čavor je ukazao na važnost sprovođenja reformi i implemetacije evropskih vrijednosti u cilju daljeg poboljšanja životnog standarda svih građana.

Istaknuto je da dvije države imaju izuzetno dinamičnu saradnju u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, koja se razvija konstantno kroz otvorenu političku i ekspertsku podršku Slovenije.

„I da je Slovenija iskren prijatelj na putu ka EU i kroz članstvo u NATO“, dodaje se u saopštenju.

Iskazano je očekivanje za većim zalaganjem nove Evropske komisije za politiku proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana što je strateški interes ne samo Slovenije, već i Unije.

U delegaciji Državnog zbora su pored predsjednika Odbora Matjaža Nemeca, bili i članovi Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije Monika Gregorič i Nik Prebil.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније