Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 09. 2013. 17:11 >> 20:04

USKLAĐENI S USTAVOM

Skupština usvojila zakone o pravosuđu

Većinom glasova ukupnog broja poslanika, Skupština Crne Gore je, na vanrednoj sjednici započetoj juče, usvojila set zakona iz oblasti pravosuđa koji su usklađeni sa Ustavom. Usvojene su izmjene i dopune zakona o državnom tužilaštvu, sudovima, Ustavnom sudu i Sudskom savjetu. Sastavni dio zakona postali su pojedini amandmani opozicionih partija.

Usvajanjem ovih zakona stvorene su pretpostavke da počne procedura izbora novog Vrhovnog državnog tužioca, Sudskog i Tužilačkog savjeta i sudija Ustavnog suda.

Skupština nije prihvatila po jedan amandman SNP-a i Pozitivne na izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu.

Parlament nije prihvatio amandman SNP-a na izmjene i dopune Zakona o sudovima, kojim se tražilo da se predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda na Opštoj sjednici utvrđuje dvotrećinskom većinom.

Odbijeni su amandmani SNP-a na izmjene i dopune zakona o Ustavnom sudu, kojima je ta partija tražila da Sud mora održati javnu raspravu u određenim slučajevima, zatim da Sud kada odlučuje o ustavnoj žalbi ima obavezu da odluči i o zahtjevu građana o materijalnoj i nematerijalnoj šteti. SNP je predložila da Ustavni sud mora da donese odluku najduže godinu od pokretanja postupka, ali je Vlada prihvatila da to bude rok od 18 mjeseci.

SNP i Pozitivna imale su amandmane i na izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu, ali dio njih nije prihvaćen.

Nova rješenja predviđaju da se Vrhovni državni tužilac, sudski i tužilački savjet biraju u Skupštini dvotrećinskom većinom i da predsjednika Vrhovnog suda bira sudski Savjet na pet godina. Kao deblokirajući mehanizam usvojena je većina od tri petine poslanika.

Sudije Ustavnog suda dvotrećinskom većinom bira i razrješava Skupština, i to dva na predlog predsjednika države, a pet predlaže nadležno skupštinsko tijelo. Mandat sudija je, umjesto dosadašnjih devet, 12 godina. Predsjednika Ustavnog suda, umjesto Skupštine, biraju sudije tog suda.

Javni poziv za izbor članova Sudskog i Tužilačkog savjeta, kao i vrhovnog državnog tužioca, raspisaće se u roku od 30 dana od usklađivanja propisa. Predlog za izbor vrhovnog državnog tužioca biće upućen Skupštini u roku od deset dana od isticanja roka javnog poziva. Javni poziv za izbor sudija Ustavnog suda, prema odredbama Ustavnog zakona, treba da bude raspisan najkasnije do 15. oktobra.

Prilog Mile Vuković, TVCG:

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније