Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 09. 2013. 16:47 >> 17:01
4

PARTITOKRATIJA

Latković: Vratiti suverenitet građaninu

Zakon o izborima odbornika i poslanika ograničava, odnosno derogira Ustavom zagarantovano biračko pravo i prenosi na političku partiju, koaliciju i grupu građana, ocijenio je sudija Ustavnog suda Miodrag Latković.

On je kazao da građani ne glasaju za državljanina Crne Gore zaokruživanjem njegovog imena i prezimena na izbornoj listi već rednog broja ispred naziva izborne liste, odnosno zaokruživanjem naziva stranačke ili koalicione izborne liste ili liste grupe građana.

Na ovaj način, smatra on, državljaninu Crne Gore je Zakonom onemogućeno da ostvaruje aktivno biračko pravo jer mu nije dozvoljeno da na izborima glasa neposredno za odbornika i poslanika po imenu i prezimenu već za političku partiju, koaliciju i grupu građana.

"Onemogućeno mu je i ostvarivanje pasivnog biračkog prava, opšteg i jednakog za sve, jer je Zakonom ovo pravo ograničeno i rezervisano samo za državljanina kojeg predloži politička partija, koalicija ili grupa građana", navodi Latković u reagovanju dostavljenom agenciji MINA.

Prema njegovoj ocjeni, način izbora odbornika i poslanika propisan Zakonom je nesaglasan sa Ustavom što zahtijeva njegovo hitno usaglašavanje kako bi državljani Crne Gore bili u mogućnosti da na ustavan način ostvaruju biračko pravo u punom kapacitetu.

"Usaglašavanje se nameće kao preduslov za sve druge neophodne reforme u Crnoj Gori. Ovo prije svega imajući u vidu Ustav Crne Gore kojom je propisano da je nosilac suvereniteta građanin, da on ostvaruje vlast neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika i da se u Crnoj Gori ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne potiče iz slobodno izražene volje građana na demokratskih izborima u skladu sa zakonom", kaže Latković.

On smatra da Zakonom o izboru odbornika i poslanika nije obezbijeđen suverenitet građana u uspostavljanju i priznavanju zakonodavne vlasti, a time ni u drugim segmentima vlasti.

Prema njegovoj ocjeni, to ugrožava koncept Crne Gore kao građanske države i afirmiše je kao partijsku državu sa nesagledivim posledicama za njen demokratski razvitak i vladavinu prava.

On smatra da pored zakonodavne ni sudska vlast u Crnoj Gori ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima pa se ne može uspostaviti niti priznati.

"Ona nije izabrana neposredno od građana niti preko njihovih slobodno izabranih predstavnika", smatra Latković.

Kako navodi, usvijenim amandmanima na Ustav narušena je koherentnost Ustava jer koegzistiraju dva različita principa u izboru vlasti Crne Gore.


Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније