Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 12. 2019. 09:05 >> 09:05
2

LEKIĆ ZA RCG

Zakonom zaustavljena izborna reforma

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić kazao je u "Intervjuu" Radiju Crne Gore da Vlada nije slučajno, osam dana prije završetka rada Odbora za izbornu reformu, u skupštinsku proceduru proslijedila predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Između ostalog to je učinjeno da se zaustavi rad na izbornom zakonodavstvu, na reformama, jer se dobro znalo da će predlog da izazove reakcije i da dovede do prekida rada Odbora. Vrijeme uopšte nije slučajno, sve je to u koincideniciji sa glavnom porukom sa kongresa DPS-a gdje je njen predsjednik saopštio kao glavnu smjernicu, ne reforme, ne izborno zakonodavstvo, ne poteze koje traži Evropska unija, već lansiranje crkvenih pitanja. Tako da nemam dilemu da je vladajuća partija u dva navrata doprinijela da se zaustavi rad odbora i da ostane sve po starom", kazao je Lekić za Radio Crne Gore.

Podsjetio je Lekić da je, kako kaže, prva opstrukcija rada Odbora bila hapšenje poslanika Nebojše Medojevića.

Sve je to kaže Lekić učinjeno, kako bi se pažnja javnosti skrenula sa važnih životnih pitanja, sa ekonomskih reformi uz najavu da će sljedeća godina biti u znaku identitetskih pitanja.

Ne sporeći da je Odbor za izbornu reformu mogao i morao da učini više lider DEMOS-a poručuje da će se pridružiti ostalima u opoziciji i da zakonski tekstovi sa Odbora za izbornu reformu neće na plenumu dobiti podršku te partije.

Na pitanje Radija CG da li je rad na reformama izbornih zakona moguće nastaviti i u izbornoj godini, što su osim premijera najavljuju i vladajući poslanici, Lekić odgovara.

"Teorijski možemo, ali ko je zaustavio rad Odbora osam dana prije njegovog završetka? Zašto se nije sačekalo da Odbor završi rad pa da počne ovaj scenario? Sve je vrlo svjesno urađeno. Rad Odbora je bio ozbiljan pokušaj, iako ne trvdim da bi se završio sa uspjehom, ali išlo se ka tome. Još jednom postavljam pitanje ko je to bio nestrpljiv i dao u proceduru zakon za koji se očekivalo da će da podigne tenzije?", pita Lekić.

Kao partija koja se zalaže za dogovor u opoziciji Lekić poručuje da će dati lični doprinos oko eventualnog bojkota izbora koji se sve više pominje u opozicionim krugovima.

"Imajući u vidu značaj tog pitanja, mogućeg bojkota izbora, lično ću dati doprinos, u kapacitetima koje imam, da se pokuša doći do zajedničkog dogovora", navodi Lekić.

Ne treba odmah odbaciti inicjativu "Mali Šengen"

Opravdan i čin odgovornosti - tako Miodrag Lekić ocjenjuje prvobitnu odluku opozicije da nakon izbora 2016. bojkotuje rad Skupštine.

"Kao što smatram da je i povratak u izmijenjenim okolnostima ispravna odluka", poručio je Lekić.

Na pitanje da li će podržati najavljene proteste Demokratskog fronta Lekić kaže.

"DEMOS će biti na svim protestima koji su dogovoreni zajednički. Mi čak imamo i jedan zaključak predsjedništva da nećemo odlaziti na proteste ukoliko nam stignu pozivi preko medija ili ako jedan segment opozicije to pokreće, a bićemo na svim protestima koji su plod kolektivne odluke. Na proteste da, ali ne na proteste koji mogu biti parcijalna odluka ili promocija jedne partije", naveo je Lekić.

Iako preferira samostalan izlazak na izbore DEMOS ne isključuje koalicioni nastup zarad ostvarivanja zajedničkog cilja opozicije.

Komentarišuči ekonomsku politiku Vlade prvi čovjek DEMOS-a kaže da je riječ o neodrživom sistemu koji opstaje i reprodukuje se samo zaduživanjem.

Za Radio Crne Gore predsjednik DEMOS-a kazao je da je evropski put Crne Gore zaustavljen i prije Makronovog predloga o novom metodu pregovora.

Tome su doprinijele, prema njegovoj ocjeni, brojne korupcionaške afere. Uvjeren je da ne treba odmah odbaciti inicjativu "Mali Šengen", posebno ako je ona u interesu građana.

Miljana Marković, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније