Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Beta [ Objavila: M.L.B. ]

14. 01. 2020. 13:48   >>  19:37 34

VUČIĆ VLADI CG

"Voditi dijalog sa SPC, a ne sa MCP"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da vlasti Crne Gore moraju voditi dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti sa Srpskom pravoslavnom crkvom, čiji je dio Mitropolija crnogorsko-primorska.

On je novinarima u Obrenovcu rekao da je dijalog "uvijek ljekovit" i dodao da je Srbija spremna da pomogne "po svim pitanjima" u vezi sa situacijom u Crnoj Gori.

"Mi se ne miješamo, ali imam samo jedan strah. Želim da obratite pažnju na jednu stvar, crnogorske vlasti spominju dijalog sa Mitropolijom crnogorskom-primorskom. Oni moraju da razgovaraju sa SPC. Mitropolija crnogorsko-primorska je dio Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u Beogradu. Molim SPC da obrati pažnju na to da neko sjutra ne bi rekao da naši manastiri pripadaju mitropoliji ili eparhiji", kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je sličan zahtjev Beograd iznio i u razgovorima sa Prištinom "kako Albanci ne bi sjutra izmišljali neku kosovsku pravoslavnu crkvu, mitropoliju ili eparhiju kosovsku".

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin izjavio je ranije da je vlada spremna da bez odlaganja započne dijalog o primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti sa "svim vjerskim zajednicama" kao i da je spremna da sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom razgovara i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, "čim sama Mitropolija iskaže spremnost za ovom vrstom dijaloga".

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније