Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 01. 2020. 19:45   >>  19:42 8

LP

Zakon o vjeroispovijesti evropski i reformski

Dio opozicije sinoć je razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem saznaje TVCG.

Na sastanak su bili pozvani i predstavnici Demokrata, ali se nijesu odazvali pozivu. Lider SNP-a Vladimir Joković, nije želio za TVCG ni da potvrdi, ni da demantuje da je do sastanka došlo i smatra da je neophodan dijalog između vlade i Mitropolije, te da je Zakon neustavan. S druge strane u Liberalnoj partiji, poručuju da je riječ o evropskom, ali i reformskom zakonu koji će staviti tačku na haos koji je vladao u toj oblasti.

Da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti ujedinio crnogorske građane dokaz su litije koje su nakon njegovog donošenja bile organizovane svakodnevno, a od nedavno dva puta sedmično, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji.

Lider SNP-a Vladimir Joković smatra da je Zakon neustavan te da će biti poništen kod Ustavnog suda.

“Onaj koji hoće da promijeni stanje mora da dokaže da je to njegovo. Ne znam na koji način bi Crna Gora mogla da dokaže da su njeni Đurdjevi stupovi, ko ih je napravio iz Crne Gore, da li su tada bili Đurđevi stupovi u Crnoj Gori”, kaže Joković.

I to je tek jedan od primjera koje navodi Joković. S druge strane u Liberalnoj partiji, koja je članica vladajuće koalicije, smatraju da je većina onoga što se spočitava zakonu manipulacija.

“Dakle većina toga nigdje ne piše u ovom Zakonu i mi pozivamo svakog razumnog građanina da otvori ovaj Zakon da pročita tekst ovoga Zakona i da shvati koliki je nivo manipulacije onim što se iznosi u ovom Zakonu i da sam donese zaključak zbog čega je to tako”, poručuje Ammar Borančić iz LP.

Zbog svega u narednom periodu umjesto priče svakog iz svog ugla valjalo bi uspostaviti komunikaciju strana koje ne misle isto.

Da je dio opozicije među kojima je i Joković sinoć razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem saznaje TVCG. Saznaju i da na razgovor, iako pozvani, nijesu došli predstavnici Demokratske Crne Gore.

Razgovor na koji Joković skreće pažnju međutim trebao bi tek da se desi.

“Onaj ko treba da započne dijalog to je Vlada Crne Gore, koja treba da pozove Mitropoliju i da se ovaj Zakon promijeni. Ako ovoliki broj protestanata nije opametio vlast onda ne znam šta treba neko da učini i kome služi ta vlast”, navodi Joković.

Iz Liberalne partije na sve stiže ocjena da je evropska Crna Gora povukla pravi potez usvajanjem Zakona.

“Jasno je da bilo kakav reformski zakon nikada nije bio odmah prihvaćen i uvijek je imao problema u implementaciji kada god se društvo suštinski mijenja, ali upravo to pokazuje da to jeste kvalitetan Zakon i da donosi napredak”, naveo je Borančić.

Jedino u čemu su saglasni Joković i Borančić je da se ovim Zakonom skrenula pažnja sa ekonomskih problema odnosno pitanja.

Tatjana Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније