Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: RCG, Objavio: I. P. ]

30. 01. 2020. 12:05 >> 13:15
77

PETROVIĆ SMATRA

Crna Gora ima pravo da obnovi svoju crkvu

Crna Gora ima pravo da obnovi svoju autokefalnu crkvu koju je imala do 1918, a bez koje je ostala nasilnom aneksijom od strane Srbije, ocijenio je za Radio Crne Gore reditelj, glumac, publicista i kolumnista Čedomir Petrović.

Reakcije zvaničnog Beograda na usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti su, smatra Petrović, posljednji pokušaj srpske vlasti da nanese nekom zlo.

“Srpska vlast, ako ne može ili ne umije da uradi nešto, onda djeluju kako i drugi ne bi mogli da urade. Obnova autokefalne crkve, kao i usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti dobra su stvar, učiniće da sve dođe na svoje mjesto. Mora država da napravi okvir, ali i dalje da nastavi kako bi društvo napredovalo”, istakao je Petrović.

Reakcija Srpske pravoslavne crkve (SPC) identična je kao i vlasti u Beogradu, jer sve konce vuče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. U ovoj priči značajnu ulogu igra i novac, tvrdi Petrović.

Đukanović uradio mnogo za Crnu Goru

"Ne treba zaboraviti novac. Tu je veliki novac u pitanju. Samo iz Ostroga prihoduje se nekoliko desetina miliona eura, a koliko još iz cijele Mitropolije crnogorsko-primorske. Zna li se kuda taj novac ide. Srpska pravoslavna crkva je mnogo alava i mnogo bi htjeli, i više nego što im pripada”, poručuje Petrović.

Za razliku od Vučića, koji svoju politiku zasniva na sukobima sa susjedima, Đukanović je, smatra Petrović, državnik koji Crnu Goru vodi na pravi put.

"Đukanović je za Crnu Goru napravio mnogo. Donosio je mudre političke poteze, koji su Crnu Goru usmjerili na pravi put. Uradio je sve ono što vlast u Srbiji nije smjela ni umjela, i zbog toga ga ovdje kod nas napadaju. Kritikuju ga da je predugo na vlasti, već 30 godina. Ja to poređujem sa ser Aleksandrom Fergusonom koji je tri decenije vodio Mančester Junajted i oni su sa njim sve što se moglo osvojiti u fudbalu osvojili. Tako i Đukanović sa Crnom Gorom. Neka ostane još 30 godina, jer da nije bilo te politike koju je Đukanović vodio danas ne bi bilo ni Crne Gore takve kakva jeste. I bilo ko da ga naslijedi i dođe nakon njega neće imati takve rezultate. On će biti upisan velikim slovima u istoriji Crne Gore kao veliki državnik i mirotvorac. Iako nije uvijek bio mirotvorac, ali je znao i uspio napraviti otklon od takve politike”, naglašava Petrović.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Srbiji nema uticaja i nije moćna. Uspjela je da udalji narod od vjere, ali i da stekne ogroman novac, pri tom državi ne plaćajući porez, kaže Petrović.

“Prvo, pogledajte taj njihov vozni park, mercedesi, džipovi... Napisao sam u jednom svom tekstu da ukoliko SPC bude davala oglas o prodaji automobila napisaće - mijenjam magaricu za mečku, pošto svi znamo da je Isus u Jerusalim ušao na magarici, a naši sveštenici imaju ovakav vozni park. Sve to u Srbiji je dovelo da je izgubljen kontakt crkve i naroda. Narod je inače dosta zatucan, neškolovan, imamo mnogo nepismenih i još uvijek mogu lako da ih vode baš kao ovce”, poručio je Petrović.

Vučićeva vladavina samo je nastavak Miloševićeve politike, i Srbija nije mrdnula s mjesta u posljednje tri decenije, tvrdi Petrović. U Srbiji se stalno otvaraju problemi.

Jedan od tih problema je Kosovo, koje, kako smatra Petrović bi treblo priznati kao nezavisnu državu što faktički i jeste.

Srbija nema jasnu političku viziju

"Predložio sam to prije nekoliko godina. Kosovo ima sve elemente nezavisne države. A i što bi Srbija radila s Kosovom da ga kojim slučajem vrati. Treba zabraniti i ova sramotna putovanja ministra Dačića, koji je inače jedna velika tragedija srpske politike, koji ide po malim državama i plaća im da povuku ili ne priznaju Kosovo”, ocjenjuje Petrović.

Srbija nema jasnu političku viziju ni cilj. Vodi se politika od danas do sjutra, poručuje Petrović.

“Ovo što je Đukanović uradio je rezultat jasne vizije i cilja. Vjerovatno ni on na početku nije znao kako, ali je kao svaki državnik sagledavao okolnosti i situaciju i na osnovu toga je donosio mudre odluke. Srbija to ne zna i neumije. Zato se i raspala bivša Jugoslavija, zato su svi otišli od Srbije”, smatra Petrović.

Da bi na Balkanu bilo mira potrebno je da se Srbija suoči sa prošlošću i zločinima koje je počinila. Mora se izviniti za genocid u Srebrenici, mora se izjaviti saučešće za Vukovarom, smatra Petrović.

“Ako Srbija ostane ovakva sumnjam da će na Balkanu biti stabilnosti. Moraju da se dese velike promjene i lomovi. Mora da shvati ovaj narod ko radi za dobro a ko ne. Svi koji drugačije danas misle u Srbiji odmah se proglašavaju izdajnicima, narko dilerima, plaćenicima. Mene trpe jer ne mogu da mi nađu ništa. Znaju da živim od 40 hiljada dinara penzije i da me niko ne plaća. Inače da mogu odmah bi i meni nešto prikačili”, dodaje Petrović.

Stanje u kulturi u Srbiji je očajno, jer kulture i nema, poručuje Petrović. Sva značajna imena srpske kulture ako nijesu bila politički podobna, završavala su na rubu egzistencije. Slično je bilo i sa, kako kaže Petrović, njegovim ocem Čkaljom, koji je bio simbol jednog vremena.

Siguran je Petrović da bi i njegov otac dijelio njegove političke stavove da je živ, jer ga je on i vaspitao da voli sve bez obzira na vjeru i naciju.

Žarko Božović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари77

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније