Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

03. 02. 2020. 14:01 >> 14:23
20

REAKCIJE PARTIJA

Janovićeva izjava za svaku osudu

Demokratska Crna Gora i Demokratski fron osudili su izjavu ministra Nikole Janovića kojom je poručio selektoru vaterpolo tima Vladimiru Gojkoviću da ne razumije kontekst crkvenih odlikovanja, posebno ne u kolektivnim sportovima. Gojković je posjetio juče Cetinjski manastir, gdje je služena Sveta arhijerejska liturgija.

Izjava aktuelnog ministra sporta i mladih Nikole Janovića kojom pokušava da "disciplinuje" svog nekadašnjeg kolegu iz reprezentacije, odnosno bazena, selektora vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimira Gojkovića, mora naići na svaku osudu i primjer je kako DPS od nekada uspješnih ljudi i šampiona pravi programirane partijske sljedbenike koji su izgubili svaki osjećaj za realnost, istakli su u Demokratama Crne Gore.

Kako se ističe u saopštenju koje je potpisao predsjednik Mladih demokrata Momčilo Leković, stvarni autor saopštenja je onaj kome je ovim odlikovanjem reprezentacije Crne Gore, u značajnoj mjeri, izbijen adut koji, u nemogućnosti iznalaženja razboritijeg argumenta, voli da potegne s vremena na vrijeme.

"To su priče o navodnim neprijateljima države, ljudima koji navijaju protiv reprezentacije Crne Gore", ističe se u saopštenju. 

Kako se dodaje, Janović svojom izjavom, krši brojna ljudska i moralna načela, odnosno Ustav Crne Gore kao najviši pravni akt koji svojim članom 46 "svakome jemči pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti".

"Da je ministar Janović pročitao Ustav prije svoje apsurdne izjave možda bi i shvatio da je upravo on taj koji ne poštuje ni državu, ni njen Ustav, ali ni svog kolegu i prijatelja iz bazena. Ali, tako je to kad vodiš politiku podijeljene zemlje: ne odgovara ti sloga, jedinstvo, ne odgovara ti da čestitke reprezentaciji stižu sa svih strana, od svih građana Crne Gore, od građana svih vjera i nacionalnosti. Odgovara ti samo da dijeliš i formiraš zavađene frontove navodnih patriota i navodnih izdajnika, kako tvoja pozicija, kojim slučajem, ne bi bila ugrožena", dodaje se u saopštenju.

Ovakvim saopštenjem, kako se dodaje, DPS je ogolio svu neiskrenost sa kojom je sačekao reprezentativce Crne Gore po povratku iz Mađarske.

"DPS je htio da instrumentalizuje reprezentaciju na način da služi neprestano aktuelnoj težnji DPS-a da svađa građane Crne Gore i oko ovakvih pitanja. Ali, svi su ih pročitali. Crna Gora je složnija nego ikad. I kad se brane svetinje svih konfesija i kad se raduje uspjesima naših sportista. Pravo na slobodno ispovijedanje vjere je jedno od najintimnijih građanskih prava i u multikonfesionalnoj sredini, kakva je Crna Gora, ona se moraju poštovati", zaključuju u saopštenju.

I niko, pa ni Janović, odnosno Đukanović, ovo pravo ne može i ne smije oduzeti ni jednom čovjeku u Crnoj Gori.

DF: Janović napravio treću ličnu 

Iz Demokratskog fronta ocijenili su da ministar Nikola Janović ovog puta poručio i svom klupskom kolegi i treneru, Vladimiru Gojkoviću, da ne razumije kontekst crkvenih odlikovanja.

"Janović je uz sve ovo napravio i treću ličnu, i pred javnošću Crne Gore se izblamirao porukom da Gojković treba da se drži blagoslova države", navode, između ostalog, iz DF-a.

Iz partije pitaju da li je Janoviću "jasno bar koliki broj vjernika Mitropolije, i svih drugih, prati nastupe naše reprezentacije, i kolika bi posjećenost bila kad bi joj, zahvaljujući onima poput njega, mladi okrenuli leđa".

"Gojković je, kao sportista i vjernik, prisustvovao liturgiji u Cetinjskom manastiru, gdje je mitropolit Amfilohije slavnom treneru i cijeloj reprezentaciji čestitao, i dodijelio ikonu Svete Bogorodice Filerimske", navode iz DF-a.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније