Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina ]

05. 02. 2020. 13:29 >> 13:28
17

OD VDT-A

DF traži hitnu sjednicu Tužilačkog savjeta

Demokratski front (DF) zatražio je da vršilac dužnost vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković sazove hitnu sjednicu Tužilačkog savjeta i da zatraže informacije u vezi sa dokumentom koji je navodno dostavljen Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević, na konferenciji za novinare, kazao je da su saznali da je prije nekoliko sedmica na ime glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića u SDT stigao zvaničan dokument koji obara presudu za državni udar.

"Pravo je pitanje zbog čega Katnić već nekoliko sedmica krije taj dokument i zbog čega ga nije uputio ka Višem sudu i strankama u postupku“, rekao je Knežević.

Kako je naveo, Stanković na sjednicu Tužilačkog savjeta treba da pozove Katnića kako bi pred tom tužilačkom organizacijom i cjelom crnogorskom javnošću obznanio kakav je to dokument dobio od zvaničnih organa Srbije.

Upitan da li znaju o kakvom dokumentu se tačno radi, Knežević je odgovorio da imaju nezvanične informacije i da upravo zbog toga što su nezvanične pozivaju Katnića da objavi taj dokument.

"Ukoliko to ne bude uradio u narednih nekoliko dana, mi ćemo putem međunarodne pravne pomoći zatražiti informacije od nadležnih organa Srbije. Radi se o dokumentu koji u potpunosti obara presudu za državni udar i oslobađa crnogorske i srpske državljane od kazni koje je izreklo vijeće sudije Suzane Mugoše“, kazao je Knežević.

Upitan da li smatra da može doći do dijaloga sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, Knežević je odgovorio da je SPC jasno odgovorila na poziv premijera Duška Markovića, da prvo traže povlačenje Zakona, pa da tek onda može da otpočne dijalog o tom pravnom aktu i temeljnom ugovoru. 

Knežević je kazao da DF podržava stav mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da neće pregovarati sa Vladom ukoliko ne dođe do povlačenja Zakona.

Kako je dodao, svakom u Crnoj Gori je jasno da je dijalog sa Markovićem i predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem skoro nemoguć.

Knežević je kazao da ustavna nadležnost Đukanovića nije dogovor oko crkve, niti oko pitanja koja u ovom trenutku, kako je naveo, razdiru Crnu Goru.

Ta pitanja su, kako je rekao, u ustavnoj nadležnosti Markovića.

Komentarišući određene navode Đukanovića u emisiji Teleskopija, Knežević je istakao da nezavisnost Crne Gore nije ugrožena od DF-a, Srbije, niti od SPC.

"Nemamo namjeru da mijenjamo državno-pravni status Crne Gore. Nezavisnost Crne Gore isključivo je ugrožena od Đukanovića i ove oligarhije koja se nalazi na vlasti“, rekao je Knežević.

On je zaključio da je dijalog u Crnoj Gori gotovo nemoguć kad predsjednik države polazi sa pozicija „možemo da razgovaramo, ali samo onako kako ja želim“ .

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније