Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 07. 2020. 13:15 >> 13:50
4

BULATOVIĆ, BOŠNJAK, VUČUROVIĆ

Poslanici DF-a napustili Odbor za antikorupciju

Članovi Odbora za antikorupciju iz poslaničkog kluba Demokratskog fronta: Branka Bošnjak, Jovan Vučurović i Predrag Bulatović podnijeli su danas ostavke na članstvo u tom skupštinskom tijelu, saopšteno je iz te partije.

Iz DF-a su naveli da je Bulatović, na taj način podnio ostavku na funkciju predsjednika Odbora za antikorupciju.

Prema njihovim riječima, neposredan povod da članovi tog Odbora iz DF napuste to skupštinsko tijelo, jeste odbijanje Demokratske partije socijalista (DPS) da se izvrši kontrola višemilionskog trošenja sredstava iz tekuće budžetske rezerve za socijalna davanja.

“Posebno u periodu od trenutka jednostrane promjene zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, a koje izmjene je u aprilu inicirao DPS, a usvojio sa svojim partnerima”, naveli sui z DF-a.

Do tada, kako su dodali, ovim Zakonom je bilo zabranjeno u izbornoj godini izdvajati za socijalna davanja iz tekuće budžetske rezerve.

U DF-u smatraju da treba pomagati najsiromašnije građane i pružati socijalnu pomoć, a posebno danas u uslovima epidemije.

“Poučeni dosadašnjim iskustvima da DPS brutalno zloupotrebljava državne resurse i finansije Demokratski front je predložio kontrolno saslušanje predsjednika Nacionanog koordinacionog tijela (NKT), ministra finansija Darka Radunovića i ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića a na temu trošenja ovih sredstava”, kazali su iz te partije.

S obzirom na to, kako su rekli, da je DPS odbio kontrolu trošenja navedenih sredstava i kako nije predložio niti jedan drugi format rasprave na Odboru za antikorupciju povodom tog pitanja, članovi Odbora iz DF smatraju da nema svrhe da ostanu dalje u tom tijelu.

“Ovim činom šaljemo poruku i domaćoj javnosti, ali i međunarodnim faktorima da je veoma moguće da Vlada i DPS kroz navodna socijalna davanja mogu zloupotrijebiti višemilionske iznose za izborne svrhe”, poručili su iz te partije.

Prema njihovim riječima, ono što je nesporno jeste da će ta oblast biti van kontrole, a naročito u periodu od izmjene zakona do raspisivanja izbora, ali i sve do održavanja izbora.

“Očigledno je i da DPS ne želi i da sprečava kontrolu načina trošenja ovih sredstava”, ocijenili sui z DF-a.

Članovi Odbora iz DF-a su kazali da je u kontinuitetu rada ovog Odbora, DPS sprečavao ostvarenje njegove kontrolne funkcije rada državnih organa zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a što je jasno propisivao Poslovnik Skupštine.

“Takođe, sprečavano je ostvarenje i jasnih zakonskih normi koje su davale mogućnost kontrole rada tužilaštva, a posebno rad Vrhovnog državnog Tužilaštva i rad glavnog specijanog državnog tužioca tužioca”, naveli su iz DF-a.

Iz te partije su istakli da su članovi Odbora iz DF sulagali napore da uprkos opstrukcijama DPS ostvare minimum funkcija ovog Odbora.

“O razlozima podnošenja ostavke DF će obavijestiti delegaciju Evropske komisije u Podgorici, predstavnike drugih posmatračkih međunarodnih misija i pojedine ambasade u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније