Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 02. 2013. 12:30 >> 12:26

UNDP

Potrebna bolja kontrola finansiranja partija

Dobro osmišljen i funkcionalan pravni i institucionalni okvir za praćenje, kontrolu i reviziju finansiranja političkih partija, veoma je važan za evropski napredak Crne Gore, poručeno je sa okruglog stola ,,Izazovi u sprovođenju zakona o finansiranju političkih stranaka''.

Stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski kazao je da kontrola, uključujući reviziju finansijskog poslovanja partija, ostaje visoko na dnevnom redu EU i čini dio političkih kriterijuma za pristupanje.

,,Stoga je dobro osmišljen i funkcionalan pravni i institucionalni okvir za praćenje, kontrolu i reviziju finansija političkih partija, vrlo važan za dalje napredovanje Crne Gore ka EU, naročito sada, nakon sticanja određenih iskustava sa sprovođenjem Zakona o finansiranju političkih stranaka”, naveo je on.

Vrbenski smatra da bi državne revizorske institucije bile odličan kontrolor upotrebe budžeta naročito za reviziju finansija političkih partija.

,,Međutim, postoji zabrinutost oko toga da li davanje takve uloge ovoj instituciji predstavlja optimalno rješenje, prvenstveno zbog pitanja pravnih nadležnosti, ovlašćenja, kapaciteta i političke osjetljivosti”, kazao je on.

Predsjedik Senata DRI, Miroslav Ivanišević smatra da je Crna Gora značajno napredovala u usklađivanju svog zakonodavstva sa relevantnim međunarodnim standardima, u oblasti kontrole finansiranja partija.

Ivanišević je podsjetio da je donošenje izmijena Zakona o finansiranju političkih partija, u januaru prošle godine, obavezalo DRI da godišnje vrši reviziju finansijskih izvještaja partija, a u godini izbora i izvještaja o prikupljenim i utrošenim sredstvima za kampanju. Ivanišević je dodao da DRI trenutno radi na izvještaju o prikupljenim i utrošenim sredstvima za prethodnu izbornu kampanju.


 

Predsjednik Senata DRI je podsjetio na stav Senata da je neophodno izmijeniti postojeći zakon u pravcu preporuka GRECO, ali i u cilju eliminacije nedorečenosti i nepreciznosti koje su nastale kao posljedica prenošenja nadležnosti Državne izborne komisije na DRI.

“To se prije svega odnosi na precizno razdvajanje dvije važne funkcije – nadzora nad primjenom zakona i revizije, a zatim i jasnijeg uređenja nadležnosti za pokretanje sankcija i prekršajnih prijava”, pojasnio je Ivanišević.

Sekretar Ministarstva finansija Damir Rašketić kazao je da je u tom resoru, ovog mjeseca, formirana Radna grupa za izradu predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija.

,,U njenom radu će, osim predstavnika Ministarstva finansija, učestvovati i predstavnici ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, kao i DRI, DIK-a i Uprave za antikorupcijsku inicijativu”, naveo je on.

Rašketić je kazao je usvajanje izmjena i dopuna ovog zakona planirano je za prvi kvartal. On je precizirao da će se izmjene, između ostalog, odnositi na razgraničavanje nadležnosti instittucija kada je u pitanju nadzor i kontrola finansiranja izbornih kampanja, kao i na regulisanje mehanizama izricanja sankcija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније