Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 10. 2013. 08:52 >> 08:55

INDIVIDULANE KANDIDATURE

Partije se prepale konkurencije

Na izborima za odbornike i poslanike moraju se omogućiti individualne kandidature, jer se samo na taj način pojedincu suštinski daje osnovno ljudsko i izborno pravo da bira i bude biran, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT). U vlasti i opoziciji se protive ovakvom prijedlogu, što u civilnom sektoru tumače kao strah od konkurencije.

Sadašnje zakonsko rješenje diskriminiše pojedince tako što im uskraćuje pravo da se kandiduju na izborima. Ono je u suprotnosti sa preporukama Venecijanske komisije i ODIHR-a, ali i temeljnim aktom za demokratske izbore Kopenhaškim dokumentom iz 1990. godine koji sadrži neupitne i opšteprihvaćene standarde.

Države potpisnice ovog dokumenta, među kojima je i Crna Gora, obavezale su se da će poštovati "pravo građana da nastoje da steknu političke ili javne funkcije, individualno ili kao predstavnici političkih partija ili organizacija, bez diskriminacije", naveo je u izjavi za "Dan" izvršni direktor CGO Dragan Koprivica.

Dodao je da se u javnosti često može čuti da u izbornim sistemima kao što je naš nije moguće učešće nezavisnih kandidata. To, tvrdi on, nije istina i predstavlja jednu od "uobičajenih zabluda" o izborima. Ističe da istraživanja pokazuju da nezavisni kandidati pozitivno utiču na odziv birača, kvalitet predstavljanja građana, ali i na odgovornost vlasti i političara.

Zato se CDT, kako je zaključio, zalaže za to da se kao prvi korak uvede pravilo da se kandidature nezavisnih kandidata smatraju izbornim listama sa jednim kandidatom.

O potrebi uvođenja individualnih kandidatura bilo je rasprave i na radnoj grupi za izgradnju povjerenja u izborni proces, ali su predstavnici partija i tu pokazali nerazumijevanje za zahtjev civilnog društva.

Direktor Monitoring programa Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vuk Maraš, koji je i član radne grupe, kazao je da se postupak izbora mora demonopolizovati do maksimalne moguće mjere.

Po riječima poslanika Demokratskog fronta Milutina Đukanovića u našem proporcionalnom izbornom sistemu inividualne kandidature mogu da se realizuju kroz grupe građana.

"To je sasvim korektna alternativa u našem izbornom sistemu. Ako bismo imali individualne kandidature, to bi moglo da prouzrokuje probleme u praksi. Šta ako se nešto desi tom kandidatu, kako definisati zamjenu. Šta ako on na zborima osvoji više glasova nego što je dovoljno za jedan mandat. Moglo bi da dođe do narušavanja izborne volje. Pojedinac bi morao da pređe izborni cenus od tri posto, to su već dva mandata. Ako osvoji deset odsto glasova, trebalo bi da mu pripadne osam poslaničkih mjesta", ističe Đukanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније