Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

22. 10. 2020. 06:25 >> 16:50
51

KRIVOKAPIĆEV TIM SAOPŠTIO

U popisu ostaju vjera, jezik i nacija

Predlog Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se prilikom popisa stanovništva planiranog za narednu godinu ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti i o jeziku, nije prihvatljiv mandataru Zdravku Krivokapiću, saopšteno je Danu iz njegovog ekspertskog tima.

 

Inicijativa je upućena Krivokapiću, kao i predsjednicima države i Skupštine Milu Đukanoviću i Aleksi Bečiću, ali i odlazećem premijeru Dušku Markoviću.

Takođe, predlog je upućen i predsjednici Savjeta statističkog sistema Vesni Karadžić, direktorici Uprave za statistiku (Monstat) Gordani Radojević i svim šefovima poslaničkih klubova u Skupštini.

Iz Krivokapićevog tima tom listu je saopšteno da popis stanovništva nije ni egzistencijalni problem, ni izborni revanš, već relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada ne smije manipulisati u političke svrhe.

"Nekorisno je u ovom ozbiljnom i istorijskom trenutku tražiti rješenja koja nikada nijesu predlagana za vladavine Demokratske partije socijalista (DPS), tim prije što će se tokom narednog popisa građani napokon moći slobodno izjasniti o svom identitetu, što im niko svjestan značenja demokratskih načela ne bi smio uskraćivati. Ako bi postupila po ovom predlogu, Crna Gora bi predstavljala rijedak izuzetak u Evropi, a statističku nauku lišila bi vrijednih podataka. Još gore, tim činom bila bi direktno ugrožena prava manjinskih naroda i manjinskih religijskih zajednica, dok bi institut afirmativne akcije u potpunosti izgubio smisao, rezultujući potencijalnom destabilizacijom i nezadovoljstvom", smatraju u ekspertskom timu Zdravka Krivokapića.

Oni naglašavaju da je sva pažnja mandatara u ovom trenutku usmjerena na uspješno okončanje pregovora o sastavu nove vlade, „bez kojeg se ne možemo suočiti sa ozbiljnim krizama koje je odlazeća vlast izazvala ili nestručnim činjenjem dopustila".

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je za Dan da je opšteprihvaćeno i važeće pravilo u Crnoj Gori da niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj, vjerskoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, ali i da niko nema prava da nekome uskrati pravo da se po pitanju bilo koje svoje pripadnosti ili posebnosti izjasni ukoliko to želi.

Bogdanović: Neće biti političkog uticaja

Kao partija koju čine ljudi svih vjera i nacija, kojima nije važna bilo čija vjerska ili nacionalna pripadnost, Demokrate se zalažu za potpunu slobodu opredjeljenja i pitanje popisa će nezaobilazno biti predmet usaglašavanja buduće vlade, kaže Boris Bogdanović, generalni sekretar Demokrata.

On je naglasio da će sve inicijative koje promovišu usposgavljanje međunarodnih standarda u našoj državi, pa i kada je riječ o temi popisa stanovništva, kod Demokrata naićina pozitivnu ocjenu, ali i da će svaki pokušaj političkog uticaja na popis stanovništva naićina njihovu oštru reakciju.

Пратите нас на

Коментари51

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније