Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 12. 2020. 18:15   >>  19:56 6

RASPRAVA

Vladu kritikuju i vlast i opozicija

Ekspoze i sastava buduće Vlade Zdravka Krivokapića kritikovali su u Skupštini i vlast i opozicija.

Predstavnici parlamentarne većine poručili su da će podržati buduću uprkos brojnim primjedbama na račun njegovog ekspozea i sastava kabineta, dok je opozicija oštro kritikovala personalna rješenja i predloženi program.

Živković: Vrlo brzo vanredni izbori

Šef poslaničkog Kluba DPS-a Danijel Živković, kazao je kako je jasno da će vlada biti nestabilna te da ulazimo u period “ozbiljne političke krize”, jer će, kako dodaje u Parlamentu imati manjinsku podršku.

“Ako je sve to tako postavlja se pitanje na koji način će te vi sve ovo sprovesti u djelu”, kazao je Živković Krivokapiću.

Navodi da u Skupštini nema ni pet poslanika koji će iz “srca podržati model vlade ovakve kakva je sada”. Živković je kazao i se može govoriti o jednonacionalnoj vladi.

“Mislim da ulazimo u jedan eksperimentalni period sa ozbiljnom političkom nestabilnošću i vjerujem da će građani vrlo brzo imati priliku da revidiraju i isprave svoju odluku na narednim vanrednim izborima. Do tada, neka znaju da će na ovoj strani biti ljudi koji će se boriti za multinacionalno, građansko društvo, i EU perspetivu Crne Gore”, poručio je Živković.

Radunović: Građani širom držite otvorene oči

Šef poslaničkog kluba ZBCG Slaven Radunović kazao je da je nova Vlada, vlada kompromisa i “samo je ovakva morala da se izglasa”.

“Imaćete punu podršku svih 16 poslanika ovog kluba i moju ličnu, dok budete radili onako kako se od vas očekuje. A vjerujte mi, ako bude most za bježanje korumpiranog rukovodstva DPS-a za prelazak u mirne vode, bićete srušeni istog dana, pa da će se sve na ovom svijetu srušiti”, kazao je Radunović.

Naveo je i da će nova Vlada imati šansu. “Ali građani širom držite otvorene oči, kao što ćemo mi da radimo”, zaključio je Radunović.

Bogdanović: Ministri da znate da nijeste vječiti

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je su za mirnu tranziciju vlasti svi zaslužni i vlast i opozicija i građani.

“Pred Crnom Gorom su teška socio-ekonomska vremena, a pred Vladom veliki izazovi. Gospodine Krivokapiću u jednom će vam biti zaista lako, ako budete služili Crnoj Gori i narodu Crne Gore nemojte da brinite za rezultate”, kazao je Bogdanović.

Naveo je i da će poslanici biti kontrolori buduće vlasti, ali i njihovi saradnici.

“Vi budući ministri da znate da nijeste vječiti”, poručio je Bogdanović i dodao da Vlada mora da radi za sve građane.

“Patriotizam je nešto što sad stvaramo da damo razloga ljudima da vole Crnu Goru”, poručio je Bogdanović i ponovio da će Demokrate glasati za novu Vladu, kojoj daju četvorogodišnji mandat.

Medojević: Da zašte DPS i napravite političku štetu DF-u

Lider PzP-a kazao je da u Vladi Zdravka Krivokapića ima više članova DPS-a nego DF-a, što kako dodaje nije uredu.

“Vaša politička pozicija je da zaštitite DPS, a da napravite političku štetu DF-u. To je legitimno, samo nije legitimno što nijeste izašli na izbore sami i osvojili glasove i onda bi mi imali realnu političku konotaciju”, kazao je Medojević u Skupštini.

Poručio je građanima da se mogu ljutiti na njega koliko hoće, ali kako dodaje, ako nema demotaže sistem, nema slobode i demokratije.

“Mi želimo da znamo šta građanima možemo da prenesemo”, naveo je Medojević.

“Ne bore se Nebojša Medojević i PZP za vladu zbog funkcija. Ja sam mogao mnogo ranije da budem u vladi. Ja sam se borio za ideju”, naveo je Medojević i dodao da on nije optimista kada je riječ o radu buduće vlade.

Ivanović: Došla je demokratska vlast

U ime Socijalističke narodne partije, Ivanović je istakao da će podržati Vladu, svjesni činjenice da dolazi u vrlo teškom trenutku za Crnu Goru.

"Došla je demokratska vlast i demokratska Vlada će, uz pomoć svih nas, ispuniti ono što je mandatar u ekspozeu obećao građanima", naveo je Ivanović.

Konatar: Ispunićemo obećanje koje smo dali

Miloš Konatar iz koalicije "Crno na bijelo" na početku se zahvalio medicinskim radnicima koji se u prvom redu bore sa epidemijom.

"Neka nam ovo bude opomena da se prema zdravstvu ne odnosimo loše kao prethodna vlast", istakao je on.

Poslanik "Crno na bijelo" istakao je da se danas pokreće "demokratski točak promjena".

"Glasanjem za ovu Vladu ispunićemo obećanje koje smo dali. Obećali smo eskperstku vladu i smjenu DPS-a, i to danas ispunjavamo", poručio je Konatar.

Konatar se osvrnuo na ekološke akcije na više lokacija u Crnoj Gori i posebno apelovao na buduću ministarku odbrane, Oliveru Injac, da joj jedna od prvih posjeta bude Sinjajevini.

Konatar je poručio da Crna Gora nije nestala, niti će nestati.

"Ova eksperatska Vlada je naš najmanji zajednički imenitelj, sa jasnim ciljevima, i preuzima državu u najtežem trenutku i zaslužuje šansu. Pozivam kolege iz naše parlamentarne većine da nesuglasice ostave po strani. U Crnoj Gori više ne vlada jednoumlje jer Vladu kritikuju i oni koji će glasati za nju, vrijeme bezbogovornog dizanja ruku je prošlost. Mi danas nemamo pravo na grešku jer smo previše griješili u ovih 30 godina", istakao je Konatar.

Brajović: Ko glasa za Vladu udara u temelje CG

Lider Socijaldemokrata, Ivan Brajović, istakao je da će napadati sve predloge mandatara sa kojima se ne slažu, ali i podržavati ono što dobro za Crnu Goru.

"Nisam odugovlačio sa konstitutivnom sjednicom, predsjednik države nije odugovlačio sa davanjem mandata. Mislim da smko pokazali kako se treba ponašati kao opozicija u parlamentu do kojeg svi držimo. U prošlom sazivu, vi se niste ponašali tako. Vi ste nas opstruirali, prvo totalnim bojkotom parlamenta, a onda neglasanjem za set izbornih zakona, pa za funkcije u tužilaštvu i sudstvu. Nije za očekivati da ćete nam davati vjetar u leđa, ali neki u u tom bojkotu istrajali do kraja mandata", naveo je Brajović.

Naglasio je da je 2/3 glasova bilo za to da Crna Gora izađe iz NATO-a, poništi priznanje Kovoda...

"Svako ko glasa za ovu Vladu, udara u temelje Crne Gore, temelje građanske, multietničke i multivjerske i sekularne Crne Gore... Da li je ovo vlada građanske Crne Gore, ako budući premijer govori da je ovo srpska država, a buduća ministarka Bratić Crnogorce naziva novocrnogorcimka, montenegrinima, koji su pristali da budu dio nacionalnog inženjeringa. Da li je Vlada multietnička i multivjerska, ako u njoj nema predstavnika manjina. Ova Vlada, barem po ovome što čujemo, to nije", kazao je Brajović.

Istakao je da vjeruje da nijedan od opozicionih poslanika neće glasati za ovu Vladu.

Ibrahimović: Nijesu građani 2006. željeli takvu

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, istakao je da su svjesni da je sastavljanje programa bio izazov.

"Građani imaju pravo na kvalitetne odgovore od ove Vlade. Da li će sa sigurnošću moći da kreiraju budućnost svoje djece ovdje ili nedge drugo.

Naveo je da mnoga pitanja nijesu ušla u prgram nove Vlade.

"Vjerujem da ćete nastaviti da objezvjeđujete redovnost isplata, ali vjerujem da ova Vlada nema neku dugoročnost", kazao je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, dobro je da je mandatar podržao NATO put, evropske integracije i regionalnu saradnju.

Dodao je da ne možemo biti srećni ako nam mandatara predlaže vjerska zajednica, a ministre kvalifikuje dobar odnos sa vjerskom zajednicom.

"Nijesu građani 2006. željeli takvu Crnu Goru, zato vas pozivam da čuvamo sekularizam. Tako hrabro ste se odrekli jedne trećine građana koja je podržala nezavisnost Crne Gore. Kakvu poruku šaljete Evropi i Crnoj Gori"

Pozdravio je odluku mandatara da se privlače respektivni investitori.

Konjević: Kvalitet mjera podrške

Raško Konjević iz poslaničkog kluba SDP-a istakao je da Krivokapić tvrdnjom o "prvoj demokratskoj Vladi" negira ono što je zapisano u Ustavu Crne Gore ili Deklaraciji nezavisnosti.

"Mislim da ste terminološki pobrkali, mislim da se formira prva vlada nakon demokratske smjene vlasti. Onoliko koliko budete kvalitetno radili, toliki će biti odnos SDP-a prema Vladi", kazao je Konjević.

Istakao je da mu nije jasno odakle projekcija da će se država zadužiti više od pola milijarde.

"Nemate slova u ekspozeu o prihodnoj strani, sivoj ekonomiji, poreskom dugu, niti govorite o tome kako ćete ga naplatiti. Nemate slova o borbi sa Kovidom, modalitetima kako pomoći privredi, a nemate ni slova o politici zarade", naveo je Konjević.

Dodao je da je mali i srednji biznis budućnost Crne Gore, o čemu, kako je naveo, u ekspozeu nema riječi, kao i da će zaduženje biti novi teret na leđima građana.

Na najave o gašenju NKT-a, Konjević je dodao da u protekla tri mjeseca nema nijedan odgovor na ono što je Kovid.

Poslanik DPS Jevto Eraković rekao je da Skupština treba da bude temelj i čuvar Crne Gore.

“Nijesam siguran da je tako svi doživljajvaju i mislim da takvi ne treba da budu u parlamentu”, naveo je Eraković i dodao kako razumije da je dio građana bio nezadovoljan politikom DSP odnosno vladinom prethodnih decenija.

“Analizirali smo i što prije ćemo krenuti u otklanjanje problema koje smo uočili kako zbog nas tako u zbog birača koji su nas opomenuli na ovim izborima, vratićemo se i pokazati da smo jedina prava opcija za Crnu Goru”, naveo je Eraković.

Lekić: Svi imamo odgovornost, ali vlada ima najveću

Nezavisni poslanik Miodrag Lekić rekao je da će podržati Vladu, jer kako je rekao, strpljenje građana je na ivici, i očekivali su da što prije počne rad Vlade kako bi se suočila sa problemima.

"Glasaćemo ovu vladu, ali je poenta u tome da popravimo situaciju i da krenemo u saradnju koja omogućava trajanje političkog života na bazi glasova građana 30. avgusta. Svi imamo odgovornost, ali vlada ima najveću jer je odgovorna za stanje u društvu. Kroz tu nadležnost treba da radi na ozbiljan način. Nulte tačke istorije i nova vlast koja misli da od nje sve počinje nije dobar pristup", naveo je Lekić.

Popović: Aktiviranje "Lovćenske straže"

Poslanik LP Andrija Popović rekao je da je mandatar Zdravko Krivokapić vjerski fanatik, te da zabrinjava najava mandatar da ćemo umjesto 13. jula slaviti četnički dan.

“Molim mandatara kojeg u narodu zovu Rukoljub da ne cjeliva ruke sveštenicima i ne ljubi tuđe zastave. Nikad to Crnogorci nisu radili u svojoj slavnoj istoriji”, rekao je Popović, navodeći da neće podržati "jednovjersku, jednonacionalnu anticrnogorsku, antievropsku Vladu"

On je pozvao na aktiviranje "Lovćenske straže", da bi se, kako je rekao spriječio isti naum sa iste velikospske adrese - a to nestanak Crne Gore po treći put u posljednjih stotinjak godina"

Poslanik Demokrata Momo Koprivica rekao da će glasati za izbor nove Vlade, navodeći da prioritet treba da bude razvoj vladavina prava, a Skupština će, kako je rekao, obavljati svoju kontrolnu funkciju.

Aleksandra Vuković (DPS) kazala je da će vladu glasati "svi oni koji su protiv mandatara".

"Čudno je koliko disonantnih tonova prati formiranje ove vlade, a koja je jednonacionalna. Sadašnja vlast je doletjela na krilima fanatizma, zato hoće da se predstavi kao apostolska, a njena namjera je posrbljavanje Crne Gore. Kad god bi se velikosrpstvo razmahalo u Crnoj Gori, to bi se aktuelizovalo pitanje kapele na Lovćenu", rekla je Vuković.

Joković: Vlada bi bila bolja da je u njoj i SNP

Predsjednik i poslanik SNP Vladimir Joković rekao je da SNP ima zadovoljstvo jer je konačno većinska Crna Gora shvatila da je SNP bio u pravu i da su došli na ono što je SNP pričao 20 godina.

Kazao je da podržava Krivokapića, jer, kako je rekao, dobar dio ekspoze uključen je u programske principe SNP.

“Nadamo se da će do ostvarenja toga doći i dajemo podršku mandataru, ali znajući da moramo kontolisati tu Vladu jer je i naša osgovornost iako u sastavljanju Vlade nismo učestvovali”, rekao je on, dodajući da bi vlada bila kompetentnija da je u njoj SNP, te da mu je žao što se to nije desilo.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније