Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 01. 2021. 12:20 >> 12:23
10

VUJIČIĆ SMATRA

Dijalogom do izlaska pravosuđa iz v.d. stanja

U Crnoj Gori neophodno je da se odmah pokrene politički dijalog kako bi pravosuđe izašlo iz VD stanja, kazao je koordinator programa vladavine prava u Građanskoj alijansi, Zoran Vujičić.


On je u intervjuu agenciji Mina rekao da nova vlast mora odmah da se "uhvati u koštac" sa nagomilanim problemima i VD stanjem u ključnim oblastima.

Upitan da li od nove vlasti očekuje proaktivniji pristup u rješavanju ključnih izazova iz poglavlja 23 i 24, Vujičić je naveo da je proaktivan pristup nužan ukoliko se stvari žele pokrenuti sa mrtve tačke.

On je dodao da Crna Gora pregovara već punih osam godina, dok je Hrvatska pregovore završila za šest.

Vujičić je rekao da to ukazuje da Crna Gora već uveliko kasni, ali više od toga brine što država, kako je ocijenio, nije ni blizu zatvaranja ključnih poglavlja koja su nužna za ulazak u Evropsku uniju (EU).

“Neophodno je da se odmah pokrene politički dijalog da bi pravosuđe izašlo iz VD stanja. I umjesto da institucije promovišu vladavinu prava, one su same kršile Ustav i zakone, čime su bile najjači kočničari našem putu ka EU”, kazao je Vujičić.

Na pitanje da li vjeruje da je moguć dogovor vlasti i opozicije kako bi bilo riješeno VD stanje u pravosuđu, on je odgovorio da je dijalog neophodan na svim nivoima da bi se mnogi procesi pokrenuli.

Odgovarajući na pitanje koliko je Crna Gora tokom prošle godine napredovala u oblasti vladavine prava, Vujičić je naveo da je država bila u neformalnoj blokadi od strane Evropske komisije, jer nije imala rezultate u ključnim oblastima kada su u pitanju poglavlja 23 i 24.

Kako je kazao, u godišnjem izvještaju EU jasno je ukazano da Crna Gora nema funkcionalnu vladavinu prava.

“Mi smo zaokružili zakonodavni okvir i uveliko smo u fazi kada se od nas očekuju konkretni rezultati, koji su izostali u svim ključnim poglavljima”, rekao je Vujičić.

Upitan da li smatra da su potrebne kadrovske promjene u pravosuđu, on je naveo da, prema novim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, određeni broj sudija i tužilaca već ispunjava uslov za odlazak u penziju.

Na pitanje koliki problem je izazvalo to što su predsjednici nekih sudova na funkcijama više od dva mandata, on je odgovorioda je nanijeta velika šteta.

“Posebno ako se ima u vidu da je u izvještaju GRECO-a i ostalih relevantnih međunarodnih organizacija, kao i brojnih domaćih nevladinih organizacija ukazano da se na taj način grubo krši Ustav, čime se podriva pravna država i vladavina prava”, naveo je Vujičić.

Na tu praksu, kako je dodao, ukazao je i izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru za prošlu godinu, “pa su napori da se učini korak naprijed u poglavljima 23 i 24 samo formalni, ali ne i suštinski”.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније