Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 01. 2021. 09:56 >> 09:55

BEČIĆ-ZORČIĆ

Dobri bilateralni odnosi osnova za dalje snaženje saradnje

Ima prostora za unapređenje međudržavne saradnje Crne Gore i Slovenije, smatraju predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Igor Zorčič i izrazili očekivanje da će se intenzivna parlamentarna diplomatija biti nastavljena i tokom 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, zahvališi Republici Sloveniji na kontinuiranoj podršci, Bečić je na onlajn sastanku razgovarao sa Zorčičem o sveukupnim bilateralnim odnosima, kao i planovima agilnijeg nastavka integracije Crne Gore u Evropsku uniju i jačanja savezništva u okviru NATO.

On je, kako su kazali, izrazio očekivanje da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u daljem procesu evropskih integracija, te da će politika proširenja biti jedan od prioriteta tokom slovenačkog predsjedavanja Savjetu Evropske unije.
Predsjednik Skupštine je, kako dodaju, ocijenio da je Crna Gora pokazala demokratsku zrelost i da ostaje dosljedna svom strateškom vanjskopolitičkom opredjeljenju. 

"Naš put je prozapadni i proevropski", zaključio je Bečić.

Kako navode iz Skupštine, tokom razgovora, Zorčič je naveo da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, što predstavlja dobar temelj za dalje unapređenje saradnje i dijaloga, te da dijele ne samo zajedničku prošlost, već i budućnost. 

U svjetlu predsjedavanja Slovenije Savjetu Evropske unije, on je naglasio da će Republika Slovenija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u daljem procesu evropskih integracija, te da će Zapadni Balkan biti među prioritetima budućeg predsjedavanja, uz ocjenu da Evropska unija neće biti kompletna bez zemalja našeg regiona. 

"Na sastanku je obostrano zaključeno da međudržavna saradnja dvije prijateljske zemlje ima prostora za unapređenje u brojnim područjima, uz očekivanje da će se intenzivna parlamentarna diplomatija biti nastavljena i tokom 27. saziva Skupštine Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Sastanak je, takođe, bio prilika da Bečić zahvali na pomoći koju je Republika Slovenija pružila Crnoj Gori tokom epidemije korona virusa i pozove Zorčiča da posjeti Crnu Goru kada se poboljša epidemiološka situacija. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније