Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 01. 2021. 15:31 >> 19:41
24

KONGRES

Raško Konjević novi predsjednik SDP-a

Socijalemokratska partija izabrala je na današnjem Kongresu Raška Konjevića za predsjednika SDP, a za zamjenika Borislava Banovića.

SDP održala je danas Deseti Kongres pod sloganom "Odbranimo građansku Crnu Goru

“Na Kogresu su delegati za predsjednika SDP izabrali mr Raška Konjevića a za zamjenika predsjednika SDP Borislav Banović”, navodi se u saopštenju.

Raško Konjević je u govoru delegatima istakao da su se navršile pune tri decenije trajanja SDP.

 

“Utemeljeni kao antiratna, građanska i demokratska partija svoj časni put počeli smo ujedinjeni u borbi protiv podjela i uništenja građanskog i državnog bića Crne Gore, u ona teška ratna vremena nacionalističkog ludila i rušenja velike zajedničke Jugoslavije.U trideset godina postojanja, dvanaest godina smo bili opozicija, a osamnaest vlast. Opozicija do 1998. godine, i od 2016. do danas. Nemamo zabludu da smo bezgrešni, naprotiv. Nekada u samokritici znamo i da naša velika, zašto ne reći, istorijska dostignuća, uzimamo gotovo podrazumijevajuće, stavljajući akcenat na propuste”, kazao je Konjević.

On je kazao da ako iole objektivno pogledamo prethodna razdoblja, vidjećemo gotovo poklapanje perioda svakovrsne regresije Crne Gore, sa SDP-om u opoziciji, i period progresivne politike sa SDP-om u vlasti.

“ Od 1998. SDP je u vlasti i Crna Gora se okreće Zapadu, obnavlja nezavisnost, dobija poziv za NATO i čvrsto je na putu ka Evropskoj uniji. Usljed nemogućnosti da promjenimo loše prakse vlasti, nakon godina sporenja tokom kojih smo označavani “opozicijom u vlasti”, mi svojevoljno odlazimo u opoziciju”, kazao je novi predjsednik SDP-a.

On je naveo da samo jedna epizoda iz perioda SDP-a na vlasti danas pokazuje koliko su uspjesi bili veliki.

“Ustav nezavisne, multietničke i građanske Crne Gore. Da nije tog i tako napisanog Ustava danas bi se mnoge stvari dešavale drugačije. Ključna obilježja državnosti mijenjala bi se željama novih vlasti, ali ustavne odredbe su brana tom i takvom političkom ponašanju”, naveo je Konjević.

 Istakao je da su veoma svjesni i grešaka u tom dosta dugom 18 godišnjem periodu u vlasti.

“Grešaka i svojih, i vlasti, koju smo zbog odsustva vladavine prava i manjka demokratije, po ostvarenju ključnih programskih ciljeva svojevoljno napustili”, naveo je on.

Istakao je da je rijetko gdje zabilježeno da je neka partija, uspjela da svoj program nametne mnogo snažnijim i većim od sebe.

“Mi saveznike na putu ka nezavisnosti, EU, NATO i građanskoj državi nijesmo mogli birati među drugima, jer među drugima saveznika za ove ciljeve nije bilo. Ali SDP je uvijek bila vođena svojom idejom i vizijom, uvijek vođena strateškim promišljanjem, a nikada dnevnom pameću i jedino partijskim interesom. Zato toliko i trajemo, zato smo uvijek vidjeli i dalje, zbog čega i često bili neshvaćeni”, kazao je Konjević-

On ističe da su baš zbog toga mnoge ciljeve I ostvarili.

“ Danas taj naš put kritikuju oni koji su u tom periodu bili političke sluge nesrećne politike devedesetih ili oni koji su za vrijeme naše vlasti iz prikrajka, tik uz vlast, svoju podršku naplatili ličnim bogastvom. Ne bi se mijenjali ni sa jednima ni sa drugima”, kazao je on.

Posebno ukazuje da niko od današnjih visokih funkcionera SDP nije u vlasti posrnuo, ništa nezakonito uradio, niko se od te vlasti nije obogatio ili bilo šta zloupotrijebio.

“Ovi ljudi koje gledate mogu to mirno da kažu i da i iz opozicije prozivaju svakog. Snaga zakona mora da stigne svakog ako želimo društvo vladavine prava. Mi u tu snagu zakona vjerujemo”, kazao je Konjević.

Promjene koje je donijela nova Vlada ugrožavaju temeljne vrijednosti društva

Političkim promjenama koje su se desile nakon posljednjih parlamentarnih izbora otklonjen je, kaže Konjević, krupan demokratski deficit tokom ovog perioda – nesmjenjivost vlasti.

“Nažalost, kao ni 1989. godine, ta promjena ne garantuje ni mir, ni razvoj, ni stabilnost, već se za te vrijednosti moramo boriti. Nažalost, Političke promjene koje su se desile nakon izbora održanih 30. avgusta predstavljaju najavu potpunog raskida sa osnovnim elementima građanske, sekularne, euroatlantske i samosvjesne Crne Gore, uspostavljene referendumskom odlukom 21. maja 2006. i Ustavom Crne Gore iz 2007. godine”, kazao je on.

Ističe da su promjene dobre, ali karakter promjena koje sprovodi ova vlada, u nekim oblastima, je takav da ugrožava temeljne vrijednosti ovog društva. 

“Pošto se teza o jednom mandatu koji je nedostajao bivšoj vlasti nastavlja ponavljati, da i mi ponovimo dok svako ne nauči: nije staroj vlasti nedostajao jedan nego tri mandata”, kazao je novi predsjednik SDP-a.

Kaže da je falio jedan mandat da se ne može formirati ovakva vlast, pod potronatom crkve i druge države, ali za pobjedu bivše vlasti, još jednom: falilo je tri mandata.

“SDP je kao opoziciona partija i do sada i ubuduće će sarađivati sa svima, posebno sa opozicijom, ali mandati SDP-a su mandati SDP-a”, kazao je on.

 Nova vlast će biti "nova" dok stara bude istrajavala da bude „stara

Iako brzo usvaja i koristi neke loše metode „stare“, nova vlast će nastaviti da bude „nova“, sve dok stara bude istrajavala da bude „stara“. Politikom, odsustvom samokritike, personalno" - naveo je Konjević u uvodnom obraćanju.

"Odgovor na ukupnu društvenu i političku regresiju zato mora biti reafirmacija državotvorne politike koja podrazumijeva raskid sa starim praksama, kompromitovanim akterima i tvrdoglavim odbijanjem da se uvide brojne sistemske greške u sprovodjenju državne politike”, naveo je on.

Dodaje da je okupljanje zdravih, građanskih, državotvornih, euroatlantski usmjerenih subjekata i pojedinaca najbolji je model pružanja sistemskog, ozbiljnog i organizovanog vrednosnog odgovora na očigledno regresivne socijalne i političke trendove.

“To je istovremeno i neophodan preduslov za obnovljenu državotvornu i reformsku politiku čiji je ključni cilj obnova građanskog povjerenja i ponovno pokretanje jedne emancipatorske i progresivističke ideje na čijoj energiji je i obnovljena nezavisnost i ostvarena mnoga strateška i istorijska dostignuća”, kazao je Konjević.

Vuksanović Stanković: Obezbijedili status opozicione stranke, ali ne i smijenjene partije sa vlasti

U poruci delegatima Draginja Vuksanović Stanković je istakla da je bila čast i privilegija biti peti predsjednik i prva predsjednica u tri decenije trajanaja.

“Obezbiedili smo status opozicione parlamentarne stranke, ali ne i smijenjene partije sa vlasti, već partije koja je svojom voljom izašla iz vlasti zbog svih problema i negativnosti u crnogorskom društvu, ali za razliku od drugih, navodno građanskih partija, nije ušla ni pomišljala da uđe u savez sa klerikalnim politikama”, navela je ona.

Za razliku od svih njih SDP, kako je rekla, danas suvereno drži poziciju lijevog centra i svoj režimski kurs, koji samo još više pojačava njihovu državotvornu i emancipatorsku politiku

“Želim da se zahvalim na časti da budem prva među jednakima, a sigurna smo da će i buduće rukovodsvo nastaviti onamo gdje su počeli naši osnivači prije više od 3 decenije, koja će očuvati građansku, multinacionalnu, suverenu i evropsku Crnu Goru”, zaključila je Vuksanović Stanković.

Usvojen Proglas za očuvanje građanske Crne Gore

Kongres je usvojio i Proglas za očuvanje građanske Crne Gore u kojem je istaknuto da je nova politička realnost, iako značajnim dijelom uzrokovana opravdanim i realnim nezadovoljstvom građana zbog djelovanja jedne loše vlasti, dominantno je,  uspostavljena organizovanim djelovanjem subjekata i struktura koji su u funkciji interesa i politike druge države ili struktura  koje se nikada nijesu pomirile sa suverenom i međunarodno priznatom Crnom Gorom.

“SDP u proglasu upozorava da je na sceni vladajuća politika čiji je ključni cilj da se kroz nekoliko faza uruši državotvorna politika, multietnički sklad i ustavni koncept građanske Crne Gore, suštinski obesmisli njena državnost i otvori put da se o Crnoj Gori ponovo odlučuje van nje i suprotno njenim nacionalnim interesima”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, demokratskoj javnosti je potpuno jasno da se promjene nijesu desile da bi se napravio neophodan raskid sa brojnim nedemokratskim, nerijetko i kriminalnim praksama, već da je opravdano građansko nezadovoljstvo zloupotrijebljeno za nametanje jedne pogrešne i veoma opasne politike.

“Kako je na Crnu Goru nasrtano spolja, bivša loša vlast im je pomagala iznutra odsustvom demokratije i vladavine prava, stvarajući osjećaj duboke društvene nepravde”, navodi se u saopštenju.

Kongres je zbog epidemioloških razloga održan na više lokacija u Crnoj Gori, a pored predsjednika i zamjenika predsjednika, izabran je i novi saziv Glavnog odbora, kao i Statutarne komisije i Nadzornog odbora.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније