Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

03. 02. 2021. 13:35 >> 14:51
9

DPS

Očekuju da Ustavni sud poništi zakone

Demokratska partija socijalista (DPS) će danas, zajedno sa ostalim kolegama iz opozicije, podnijeti Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona koji su usvojeni na vanrednoj sjednici Skupštine 20. januara, najavio je predsjednik poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković.

On je na konferenciji za novinare kazao da očekuju da odluka Ustavnog suda na inicijativu bude pozitivna, i da će te zakone proglasiti neustavnim.

„Vjerujući u nezavisnost i u nepristrasnost Ustavnog suda i čekajući te, odluke mi ćemo poštovati kakve god one bile“, poručio je Živković.

Prema njegovim riječima, razlog ispitivanja ustavnosti tih zakonskih rješenja odnose se na okolnost da vladajuća većina nije imala potreban broj poslanika za njihovo izglasavanje.

„Vladajuća većina tada nije imala potreban 41 glas u Skupštini, odnosno imali su 40 glasova, jer kandidatkinji sa liste koalicije Crno na bijelo nije potvrđen mandat, odnosno nije ga verifikovala Državna izborna komisija (DIK)“, kazao je Živković.

On je, govoreći o neučešću opozicije u radu parlamenta, kazao da ne postoje bilo kakve opstrukcije od opozicije ili DPS-a.

„Ono što smo mi uradili u prethodnom periodu jeste da smo naglasili da nećemo učestvovati u radu Skupštine, jer je vladajuća većina pribjegla pravnom nasilju i tumačenju Poslovnika, a kasnije preuzimanju nadležnosti DIK-a“, naveo je Živković.

On je kazao da u DPS-u smatraju da je potrebno obratiti se nadležnim državnim institucijama za ocjenu ustavnosti onih akata koji su usvojeni na sjednici 28. decembra, a kasnije na ponovljenoj sjednici 20. januara.

Na pitanje koja je razlika između njihovog i bojkota parlamenta nekadašnje opozicije, Živković je kazao da je razlika velika, jer poslanici DPS-a, kako je naveo, dolaze u Skupštinu i rade.

„Vidite da i ovaj pres održavamo ovdje u Skupštini. Imali smo jedan Kolegijum koji je zakazao predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i na kojem smo razgovarali o ovoj pravnoj situaciji, i zbog toga je ogromna razlika između nas i njih“, naveo je Živković.

Vladajuća većina pribjegla pravnom nasilju

Prema njegovim riječima, DPS nije bojkot parlamenta najavio, niti su rekli da su u bojkotu Skupštine.

„Nego samo ne učestvujemo u njegovom radu, jer je taj naš potez iznuđen, zbog toga što je vladajuća većina pribjegla pravnom nasilju“, istakao je Živković.

On je poručio da je DPS državotvorna partija koja će voditi računa kako se poštuje procedura u Skupštini i da li se poštuje Ustav.

Što se tiče povrataka DPS u skupštinske klupe, Živković je kazao da će o tome javnost biti obaviještena narednih dana.

Komentarišući izjavu jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića da očekuju pobjedu na izborima u Nikšiću, Živković je kazao da se može primijetiti da su tenzije u toj opštini dodatno podignute.

On je dodao da DPS ima jak izborni program što će, kako je naveo, rezultirati time da ta partija sa tradicionalnim koalicionim parnerima ima potrebnu većinu za formiranje vlasti u Nikšiću.

Živković je kazao da je bilo prilike da se vidi da se jedan broj funkcionera Srpske napredne stranke nalazio u Nikšiću, što kako je naveo, naglašava uticaj stranog faktora i države na izborni proces u Nikšiću.

„To je verifikovao jedan od lidera DF-a govoreći da ima podršku Srbije i Republike Srpske“, kazao je Živković.

Komentarišući najavljene izmjene zakona o tužilaštvu, Živković je kazao da ne može ništa konkretno reći jer nemaju ta zakonska rješenja u skupštinskoj proceduri.

„Vidjeli smo određene najave kroz medije i ako se to ispostavi tačnim, onda je jasna namjera vladajuće većina i nastavak njihov djelovanja kroz politički pritisak na nezavisnost i samostalnost tužilačke organizacije“, rekao je Živković.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније