Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Portal RTCG ]

06. 02. 2021. 08:56 >> 23:50
59

ABAZOVIĆ

Bivši direktor ANB-a nalogodavac praćenja političara, novinara...

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio je da je bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić nalogodavac, kako je rekao, nezakonitog praćenja političara i novinara i javnih ličnosti. Abazović navodi kako je materijal ANB-a objavljivan na portalu "Udar", do izbora 30. avgusta.

"U cilju zaštite svih ljudi koji zaista žele da rade svoj posao i otkrivaju zloupotrebe, da Vlada neće dozvoliti javašluk i rušenje i diskreditaciju ANB-a, i širenje tajnih podataka suprotno zakonu. Tajni podaci ANB- nijesu samo tajni podaci države Crne Gore, već i tajni podaci NATO-a", istakao je Abazović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Istakao je da su odlučni da se suprostave bilo kakvom pokušaju bacanja sjenke na ljude koji časno rade svoj posao, za razliku od onih koji su protivzakonito naređivali praćenje novinara, političara i drugih...

"Želim javno da optužim Peruničića da je on nalogodavac svih tih stvari, zato što službenici Agencije ne mogu preduzimati aktivnosti ukoliko nemaju naredbu i nalog direktora Agencije. Da li je Peruničiću neko iz državnog vrha, kriminalnih struktura ili bilo koje drugo lice davalo naloge, on je dužan da kaže", rekao je Abazović.

Materijal iz ANB završavao na portalu "Udar"

Abazović je istakao da je iznošenje tajnih podataka, krivično djelo.

"S obzirom na to da je redakcija portala Aktuelno.me rekla da zna identitet profesionalca, moraće biti pozvana na odgovornost. Sa državom se neće niko igrati. Ako neko misli da je jači od države, neka to i dokaže," rekao je Abazović.

Abazović je rekao da će Vlada stati u zaštitu svima koji rade časno svoj posao, i dodao da se Crna Gora neće povući pred naletima rušenja postojećih struktura vlastui.

"Nećemo biti u službi kriminala i korupcije. Naša meta će biti svi oni koji žele da se igraju sa ugledom Vlade i ANB-a", naveo je Abazović.

Upitan da li će vlast odustati od izmjene tužilačkih zakona, i da li usvajanjem tih zakona može doći do nazadovanja na putu ka EU, Abazović kaže:

"I ovaj predmet je završio u SDT-u i ja afirmišem da što prije riješe taj slučaj, nezavisno od toga da li će ostati ili promijeniti svoju formu. Vlada nije predložila taj zakon, ali vodi proevropsku politiku, ali je Vlada obavezna da dostavi mišljenje. Ministar pravde će dostaviti svoje mišljenje, mi u Vladi mislimo da SDT ne radi svoj posao kako bi trebalo, a ovaj primjer to i dokazuje," istakao je Abazović.

Saopštio je i da je materijal iz ANB završavao na portalu "Udar", te da je bivši ministar odbrane Predrag Bošković tih dana često boravio u ANB-u.

"ANB će se ponašati u skladu sa zakonom i novinari će imati potpunu zaštitu i potpunu nezavisnost", rekao je Abazović.

Abazović je kazao da ne može da otkriva identitet novinara i medije koji su nezakonito praćeni, jer je to predmet istrage.

"Tužilac je dobio dokumentaciju, kad prestane da ima stepen tajnosti, građani će dobiti informaciju", rekao je Abazović.

Abazović: "Direktora UP mogli bi imati do 18. februara"

Na pitanje kada će predložiti novog direktora Uprave policije, Abazović odgovara:

"Mi smo presrećni što imamo 19 prijavljenih kandidata, do sada niko nije ni smio da se prijavi. Procedura je u skladu sa pravilima i nadamo se da bi mogli novog direktora imati do 18. februara", naveo je Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je kazao da je postupak izbora direktora Uprave policije pred Upravom za kadrove i da on u to ne smije da se miješa.

Istakao je da nijesu planirali poligrafsko testiranje za kandidate.

"Mislim da ti kandidati koji budu selektovani u prva tri će biti kandidati koji ispunjavaju uslove. Uvjeren sam da ćemo nakon svega imati policiju koja će vrlo transparentno i u interesu građana raditi svoj posao," naveo je Sekulović.

 

Пратите нас на

Коментари59

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније