Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Autor: RTCG Portal ]

30. 03. 2021. 10:42   >>  11:15 23

RADULOVIĆ

Ostaje na snazi odluka o protjerivanju Božovića

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović ponovio je da Vlada Crne Gore ne može povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, jer bi to predstavljalo kršenje konvencija.

Radulović je, odgovarajući na pitanje Jola Vučurovića (DF) kada će Vlada Crne Gore povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, rekao da vjeruje da je u vezi tog problema "ova Vlada krivac bez krivice".

"Vlada Crne Gore, kao što sam rekao, ne može da povuče odluku o proglašenju Božovića personom non grata, a da ne krši konvencije. Imajući u vidu da smo u kući zakona, ja ne mogu da očekujem ni od koga da traži od ove vlade da krši zakone, a konvencije su takođe neka vrsta zakona", rekao je Radulović. 

Ponovno predlaganje Božovića bio bi presedan

Vučurović je rekao da Božovića nije protjerala Crna Gora, već montenegrinski ekstremizam.

Sa druge strane ministar kaže da odluke poput one oko Božovića nikad nijesu poželjne, i da ne priliče dobrosusjedskim odnosima.

Radulović je rekao da je siguran da Srbija može da pošalje novog ambasadora koji će raditi na približavanju dvije zemlje.

"Ako je odluka Srbije da Božović ostane ambasador, mi to poštujemo, ali se mora pokrenuti procedura agremana. Ponovno traženje agremana bilo bi presedan u diplomatskoj praksi, pa bi trebalo u duhu bliskosti i prijateljstva raditi da nađeno rješenje kako bi bez hipoteke prošlosti unaprijedili odnose", rekao je Radulović.

Nema povlačenja priznanja Kosova

Govoreći o politici prema Kosovu, Radulović je rekao da Vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja te države. To znači, rekao je, da će se bilateralni odnosi odvijati shodno dosadašnjoj dinamici. 

Na pitanje Ljuiđa Škrelja (DPS) je li se u Srebrenici desio genocid, Radulović je rekao da postaje degutantno postavljati to pitanje svakom ministru, budući da se o svemu izjasnila Vlada, ministar Leposavić, te potpredsjednik Dritan Abazović navodeći da se genocid desio.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније