Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 06. 2021. 10:33   >>  13:05 13

BRAJOVIĆ O AMBASADORIMA

Imenovanje bez saglasnosti, poigravanje sa ugledom CG

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dao je saglasnost za imenovanje 7 diplomata na mjesto ambasadora Crne Gore, 11 kandidata dobilo je negativno mišljenje dok je za jedan broj dogovoreno da se obave dodatne konsultacije, kazala je savjetnica za vanjsku politiku predsjednika Crne Gore Tamare Brajović. Ukoliko bi se, kako dodaje Brajović, Vlada opredijelila da zatraži agreman zemlje prijema za kandidata o kojem nije postignuta saglasnost s predsjednikom u konsultativnom procesu, kaže da je jasno da bi to bilo neozbiljno poigravanje sa ugledom Crne Gore.

Brajović je reagovala povodom pisanja medija o predlozima Vlade Crne Gore za imenovanje novih ambasadora, i interesovanja da li su dogovoreni u konsultacijama s predsjednikom Crne Gore.

Ona podsjeća da su razgovori sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova o kandidatima za nove ambasadore Crne Gore započeti su 28. aprila.

Brajović navodi da je od 18 kandidata, predsjednik dao saglasnost za 7 diplomata, za koje, kako je kazala, procedura može da bude dalje nesmetano nastavljena počevši od formalnog usvajanja predloga MVP od strane Vlade Crne Gore.

"Od preostalih 11, pojedini su dobili negativno mišljenje predsjednika, dok je za jedan broj dogovoreno da se obave dodatne konsultacije. U međuvremenu, 24. maja, Vlada je kandidovala još jedno ime", kazala je Brajovć.

Savjetnica predsjednika podsjeća da da predsjednik neće javno govoriti o pojedinačnim kandidatima, jer je to, kaže, dobra praksa u diplomatiji, posebno ne o onima za koje je postignut dogovor i za koje će kroz uobičajenu internu proceduru biti zatražen agreman od zemlje prijema.

"Ukoliko bi se Vlada opredijelila da zatraži agreman zemlje prijema za kandidata o kojem nije postignuta saglasnost s predsjednikom u konsultativnom procesu, jasno je da bi to bilo neozbiljno poigravanje sa ugledom Crne Gore i povjerenjem u odnosima s potencijalnim zemljama prijema ili organizacijama", kazala je Brajović.

Ona je potvdila otvorenst predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za saradnju da se kroz dalje konsultacije dođe do konsenzusa, što je, kaže, u najboljem interesu naše države i čini suštinu kohabitacije.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније